Setmanari d'informació local - 138 anys

La part més dolça de la tardor. Els bunyols

Vos diré senyores

lo que és un bunyol.

És un pilot de pasta

amb un forat totsol.

(Tradicional)

Amb aquesta glosa present un dels moments més dolços de la tardor que arriba aquest cap de setmana quan celebram Santa Úrsula i Les Verges, i tots els racons de la nostra Vall s'omplen de la bona olor dels bunyols ben ensucrats. Per aquest motiu era de rebut dedicar l'article de la setmana a tan dolça tradició, però per a canviar de com ho he fet altres vegades avui provarem els bunyols de la mà dels cuiners clàssics de la nostra gastronomia. Receptes, algunes d'elles ben curioses, ja siguin de bunyols de patata com de vent.

Si parlam de cuina clàssica Mallorquina el primer llibre que hem ve al cap és el de Madó Coloma que ens deixa les següents receptes de bunyols.

"Buñuelos rápidos.: Se tienen 400 gramos de patatas y 400 gramos de boniatos hervidos, pelados y chafados que se hagan cuerda con el mango de una cuchara, se toma un poco de bicarbonato y se mete en un plato grande, se pone un vaso de agua y se disuelve, se pone la patata y la harina de fuerza hasta que esté bien, la sartén al fuego y de seguida de hacen los buñuelos"

"Buñuelos: se pone una ensaimada cruda y un poco de levadura pastilla, 3 huevos, una cucharada de manteca, medio kilo de patatas hervidas, todo se mezcla bien y se añade medio vaso de leche y medio de agua tíbia, 600 gramos de harina de fuerza y se deja fermentar y después se hacen los buñuelos y se fríen"

"Buñuelos de viento": Se pone en una "greixonera" un vaso de agua y otro de leche, un poco de manteca como una nuez se pone al fuego y cuando hierva se le añade la harina de fuerza hasta que la pasta quede bien espesa, cuando la pasta está bien fría se le añade un huevo y después otro y se remueve bien y se van añadiendo hasta 6 huevos, y si la pasta està bien se hacen los buñuelos enseguida

En el llibre recopilat per Salvador Calatayud, Cuina Popular de Mallorca (1931) trobam també vàries receptes de bunyols:

"Bunyols de patata: Se posaran patates davall cendres ben calentes; després se pelaran i se picaran dins un morter amb sal mòlta, una quarta part de saïm, una copeta d'aiguardent i una cullerada de nata; se fa tot una pasta i s'hi afegeixen ous batuts fins que la pasta adquireixi una bona consistència. S'arrebossen els bunyols amb farina, se fregeixen a dins oli i se serveixen ben untats amb sucre".

"Bunyols de vent: Dins una greixonera s'hi disposarà un poqueu d'aigua, dues cullerades de sucre, dues de saïm, pell de taronja rallada i un polsim de canyella. Se posa al foc i a mesura que va coent s'hi aboca Farina fins que la pasta tengui consistència pròpia i estigui al mateix temps ben cuita, es coneix quan tocant la pasta amb un dit, aquesta no s'hi aferri. Se deixarà refredar, sense treure-la de la casserola, i llavors se van trencant ous a dins i remenant tot d'una fins que se vegi que se pot manejar amb facilitat. En estar així, se fan els bunyols i se van fregint dins oli. Se serveixen espolsats de sucre fi."

Seguint la recerca de receptes de bunyols ens endinsam dins l'obra de Pere d'Alcàntara Penya (Cuina Mallorquina) en la que trobam fins a 10 formes diferents de fer els dolços d'avui. Aquí us deixo les més significatives.

"Bunyols: Tendràs un poc de llevat amb aigua, i per mig almud de farina hi posaràs deu ous i quatre unces de sucre; ho mesclaràs be i faràs els bunyols i te sortiran molts bon. Si deixes tovar la pasta seran millors. Jo supòs que ja saps que els bunyols se couen dins oli que bull"

"Bunyolets de patata: Se bull una lliura i mitja de patates i se pica, vuit vermells d'ou, i els blancs en sabonera, i un poc de farina"

Per finalitzar empram el llibre Rebosteria Balear de Caty Juan de Corral, que com en el cas anterior també ens deixa casi una desena de tipus diferents de bunyols.

"Buñuelos de patata.: Ingredientes para 8 personas: 400 ramos de patata cocina y pasada por el chino, 175 gramos de azúcar, una pizca de matalahúga, tres yemas de huevo, el zumo de una naranja, 100 gramos de harina, una tacita de agua, media tacita de aceite de oliva, aceite para freír y azúcar para lustrar.

Elaboración: En un lebrillo poner e puré de patata (bien escurrido y frío) con el zumo de naranja, agua, aceite, yemas de huevo y matalahúga. Batir con la espátula de madera hasta conseguir una mezcla cremosa y que el azúcar esté disuelto. Ahora agregar la harina, poco a poco y conseguido el punto (debe poderse coger la pasta a pellizcos) freír en caliente y abundante aceite. Escurrir bien el aceite. Servir los buñuelos calientes y cubiertos con el azúcar que se prefiera"

L'apunt: tradicionalment en aquesta festa de finals d'octubre (21) els pretendents festejan amb les seves estimades cantant cançons d'amor davall les finestres i elles els corresponen obsequiant als enamorats amb bunyols (de patata o de vent) i vi dolç. Aquesta antiga tradició coincideix amb la vigília de Santa Úrsula i les 11.000 verges. Santa Úrsula era filla d'un príncep britànic la qual va ser promesa en matrimoni. Després d'anar a Roma en peregrinació, es va dirigir a Colònia amb el seu seguici de donzelles (la llegenda magnifica el seu nombre potser per remarcar la crueltat del fet) però allà van trobar que els Huns s'havien apoderat de la ciutat i van ser martiritzades en no accedir als desigs carnals dels assetjadors.

Bona setmana i bones i dolces bunyolades; ens trobam d'aquí a 7 dies amb més propostes gastronòmiques.

Notícies relacionades

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.