Setmanari d'informació local - 138 anys

El dia que Sóller es va quedar sense pa

A partir d’aquesta mateixa setmana els forners de Sóller han deixat de repartir pa a les botigues, fent cas a les recomanacions de sanitat que ho prohibeix en les actuals condicions. Aquest fet no és nou i ja pel gener de l’any anterior passà ‘dos reals del mateix’.


Aquesta mesura ha perjudicat greument al consumidor local. I és que sanitat disposa que aquest pans han de sortir despatxats ben embolicats, empaquetats o dins bosses des dels forns. A més el reglament indica que si el volen vendre sense precintar han de tenir un espai exclusiu de 20 metres quadrats únicament destinat a la venda de pa. A més els dependents han de dut bates blanques i les parets s’han de poder rentar bé.


Malgrat aquesta notícia no sigui actual (Setmanari Sóller nº 5078 del 14 de juliol de 1984 i signada per Jaume Albertí) algunes parts d’ella no ens resulten tan llunyanes.


Això que ens recordin les normes sanitàries, de manipulació alimentaria i fins hi tot d’hàbits saludables ho estem vivint dia a dia. I és que ara ens diuen que ens hem de rentar habitualment les mans (i com ho hem de fer); que la mateixa persona que cobra no pot tocar el menjar; que hem de desinfectar les taules i cadires després de cada ús; que hem de fer net amb lleixiu; que si manipulam aliments hem de portar mascareta i guants. És, i permeteu-me que torni al títol, el nostre pa de cada dia. Ho és ara i ho hauria d’haver estat sempre. I és que totes aquestes normes noves (post covid-19) ja hi eren presents abans i generalment no ens les preníem gaire seriosament.


L’altre dia vaig estrenar la desescalada anant a prendre una llet d’ametlles i una coca de patata a Valldemosa. Abans de asseure’ns i tot just després de partir, el cambrer va fer la taula neta i desinfectada. No ens ho havien fet mai i m’ha donat què pensar. Tal vegada aquestes normes, que ja hi eren, ara sí que els hi farem un poc més de cas.

Manipulació d’aliments


Tots som manipuladors d’aliments i encara que no tothom ho faci de forma professional, sí que totes les normes són extrapolables entre uns i els altres ja que sempre van destinades a millorar la salut dels comensals i per extensió la salubritat dels aliments.
Segons l’OMS, la salut és un «estat complet de benestar físic, mental i social, i no només l’absència de molèsties o malalties físiques».


Què és Higiene alimentària? És el conjunt de mesures necessàries per a assegurar la innocuïtat dels aliments des de que s’obtenen fins que arriben al consumidor final. I tots, d’una manera o l’altra intervenim en alguna de les passes del procés
Per tant, definim com a malaltia de transmissió alimentària o toxi-infecció alimentària com a qualsevol malaltia produïda per consumir aliments contaminats.
És important mantenir una correcta higiene alimentària, ja que d’ella depèn literalment la salut dels nostres ‘convidats’.


Ara tot el dia parlam del coronavirus, però no és l’únic agent que ens pot ‘contaminar’:

Salmonella: És una de les causes més comunes d’intoxicació alimentària. Es troba en els ous, les aus crues, la carn bovina i, algunes vegades, en fruites i verdures sense rentar.
Eschericcia coli: Es troba en el sistema digestiu animals i dels éssers humans. En els aliments es troba en carns de boví crua o poc cuinada, aigua contaminada, llet crua i productes frescos.


Listeria monocytogenes: Es troba en carns de carn freda llestes per al consum, patés refrigerats a base de carn, productes lactis crus, marisc fumat refrigerat o brots crus.
Campylobacter jejuni: Es troba en carn d’au de corral crua o mal cuita, llet sense pasteuritzar o en aigua contaminada o que no és potable.
Staphylococcus aureus: Es troba en aliments rics en proteïnes cuinades (pernil cuit, carn d’au), en productes lactis, en amanides i en productes de pastisseria (sobretot els elaborats amb cremes pastisseres).


Shigella: Es troba en productes lactis, carn de boví i de pollastre, fruites i verdures crues, ostres crues i aigua contaminada
D’aquí la importància de fets tan bàsics com netejar-se les mans, desinfectar zones comunes i d’ús, controlar temperatures, crear-se bons hàbits de manipulació alimentària.

Coses tan bàsiques, que amb el coronavirus hem recuperat, com que el qui talla la carn a la carnisseria no sigui el mateix que cobra i manipula els diners o intentar protegir els aliments de damunt barres i taules de la saliva de clients i treballadors, les hem de seguir mantenint sempre... Segur que si feis un petit repàs mental dels vostres hàbits i de la gent que us envolta, malauradament no sempre tothom ho feia tot bé.

Espero que aquesta crisis ens hagi servit per a pegar-nos una estirada d’orelles i tenir una ‘nova normalitat’ més segura.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.