Aquests dies es comença a fer feina per a organitzar la Fira de l’oli i del Gerret , que es durà a terme el darrer cap de setmana de novembre a Sóller, que enguany presentarà com a novetat més important el canvi d’ubicació, passant a celebrar-se a l’Avinguda Juli Ramis.
El perquè del canvi d’ubicació ve donat per la proximitat de les dues tafones existents a Sóller ( Can Det a l’avinguda Juli Ramis i la Cooperativa Agrícola de Sant Bartomeu , a sols 100 metres de l’anterior) , facilitant així al visitant que pugui veure l’elaboració d’aquest producte tan nostre.
Un altre punt a destacar serà que el divendres es realitzaran una sèrie d’actes al port , encara per determinar, però que segur que faran gaudir a més d’un.
Per anar fent boca mentre esperam la Fira aquí us proposo uns quants apunts sobre el gerret (Spicara smaris i spicara maena ), un peix molt gustós i sobre tot econòmic.
-
El gerret pertany a la família dels centracanthidae compta a més de 200 espècies diferents , que habiten principalment a l’atlàntic oriental i al mediterrani. Gerret, xucla o gerret anglès son tres exemples de la varietat d’aquest família.
-
Ja des de l’any 1500 trobam escrits que parlen del peix anomenat “gerres” i que fàcilment podem associar al gerret actual.
-
Un dels principals handicaps del gerret , es la seva petita mida ( 10-12 cm) i les seves espines gruixudes; que fan que sigui mal de consumir si el volem presentar torrat, escabetxat o en una altre elaboració amb presentació sencera. Per això el millor consell que us puc donar, per a aquells que “no volen menjar peix perquè té espines ” es que us animeu a desespinar els exemplar més petits abans de cuinar , operació que amb un poc de pràctica es pot realitzar amb pocs segons i que garanteix ja d’entrada un satisfacció alta del resultat final.
-
El gerret també és excel·lent per a fer un bon brou, elaboració que no precisa desespinar-lo prèviament.
-
El gerret , com la resta del peix, s’ha de consumir fresc i la millor manera de comprovar la frescura del peix es seguir aquestes petites indicacions: A l’hora de comprar-lo fixau-vos amb el color que ha d’ésser viu i brillant; les ganyes han d’ésser ben vermelles i sanguinolentes, l’olor a d’ésser agradable i la textura de la carn a d’ésser dura a la pressió del dit.
-
Per a condimentar el gerret podeu fer-ho amb llimona, all o fins hi tot vinagre. Desaconsello el pebre bo negre per a qualsevol tipus de peix.
Trieu l’elaboració que trieu segur que amb un bon grapat de gerret fresc de Sóller el resultat no us decebrà.
Així que mentre esperam la Fira de l’Oli i del gerret de Sóller, us proposo un seguit de fires i esdeveniments gastronòmics que es desenvoluparan a les properes setmanes.
Abans d’acabar aquest més ( el darrer cap de setmana) podem anar a Cala Ratjada (dia 28) a la Mostra de la Llampuga 2008 o a Binissalem a la Mostra del Vi i Fira des Vermar , dues propostes que ben segur aconseguiran molt de públic com en passades edicions.
La segona setmana del mes d’octubre ( del 8 al 12) la proposta és TaPalma, que enguany repeteix el mateix sistema de mostra que estrenà l’any passat. Si els dos primers anys ( 2005 i 2006) Ta Palma es dugué a terme en el recinte del Poble Espanyol, l’any passat i aquest la mostra ofereix 4 rutes gastronòmiques per a passejar i degustar les més exquisites tapes.
Les rutes que es proposen són: Centre de Palma, Zona Santa Catalina, Zona, La Llotja i Plaça d’Espanya. A més torna el concurs de Tapes i Pinxos ( 3a edició) que ben segur ajudar a gaudir encara més dels 5 dies que ens proposa l’Associació de Restauració de Mallorca, organitzadora de TaPalma.
Podeu trobar més informació, així com plànols i ubicacions dels local adherits a http://www.tapalma.es/ .
Bon profit i bona setmana. Podeu enviar les vostres propostes a parlemdecuina@hotmail.com.