Setmanari d'informació local - 138 anys

El popular repartidor Miquel ‘Llauner’ reviurà en forma de caparrot

El Grup Serra ha finançat la peça que representa el carismàtic solleric que durant més de 50 anys distribuí aquest setmanari

48129
Miquel Aguiló.

Pocs són els sollerics de més de 35 anys que no saben qui era en Miquel ‘Llauner’. Miquel Aguiló Moyà va ser un popular repartidor de premsa, especialment conegut per ser el distribuïdor del setmanari Sóller, fundat fa 136 anys per Joan Marquès Arbona i que als anys 70 va ser adquirit pel Grup Serra, actual titular d’aquesta capçalera. Miquel ‘Llauner’ era molt popular, especialment entre els nins, als quals sempre «espantava» o feia bromes mentre repartia aquest setmanari i altres periòdics, però sempre al crit de «Sóooooooller, sóooooller».


Ara, amb motiu de les festes de la Fira i el Firó, aquest carismàtic personatge «reviurà» d’alguna manera en forma de caparrot, desfilant al costat dels altres personatges representats per aquestes figures tradicionals. Fa uns anys l’Ajuntament va tenir la iniciativa de cercar finançament privat per renovar algunes de les peces de la seva col·lecció de caparrots i de crear-ne d’altres que representessin personatges populars. El Grup Serra es va comprometre a finançar la peça i a cedir-ne després l’ús a l’Ajuntament perquè desfilés també durant les festes. La cessió s'ha fet efectiva avui divendres amb la signatura d’un conveni entre el grup Serra i l’Ajuntament de Sóller.


El caparrot de Miquel ‘Llauner’ és obra de l’artesà Manel Alba, que ha construït peces similars per a altres ajuntaments i per al Consell. La cara de Miquel Aguiló va ser també plasmada per l’artista sollerica Maria Lluïsa Magraner i el seu retrat es conserva al Museu de Sóller.


En Miquel ‘Llauner’ va repartir premsa durant més de 50 anys i, després de retirar-se, va passar de ser una figura omnipresent als carrers de Sóller a dur una vida tranquil·la al costat de la seva família. Va morir l'agost de 2001, a l’edat de 78 anys. Però malgrat la seva humil tasca, ha seguit ben viu en la memòria col·lectiva i ara reviurà de forma festiva.
Cal recordar que durant l’anterior legislatura, després d’uns anys d’abandonament l’Ajuntament va impulsar el projecte «Apadrina un caparrot». L’objectiu era modernitzar les peces perquè fossin més falagueres i bones de portar i restaurar els caparrots històrics. El mateix Ajuntament va finançar una nova versió del caparrot d’en Charlot i els col·lectius del Firó van pagar la creació dels quatre que representen els personatges històrics del Firó. També es va dotar de música el ‘ball dels caparrots’ i s’impulsà programa divulgatiu sobre aquesta tradició que, a Sóller, va estar a punt de perdre’s.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.