Setmanari d'informació local - 139 anys

Fotografia subaquàtica per la reserva marina

El Club Nàutic de Sóller conclou el 13è Concurs de Fotografia Submarina i posa en relleu la demanda d’una reserva marina a s’Illeta amb imatges espectaculars del fons del mar

Fotografia guanyadora del 1r premi en la categoria de càmera rèflex. | TONY JUAN

El Concurs de Fotografia Submarina organitzat pel Club Nàutic de Sóller culminà la seva 13a edició el passat 9 de juny, en un esdeveniment celebrat al Museu Balear de Ciències Naturals. Així, d’entre els 40 bussejadors inscrits al certamen, el jurat distingí fins a 6 vencedors, configurats en dues categories diferents segons el tipus de dispositiu utilitzat. Igualment, en tots els casos els retrats del fons marí es capturaren en dues ubicacions úniques, s’Illeta Nord i Sant Pau.


En la categoria de càmera rèflex, el primer premi fou per a les instantànies de Toni Joan, que foren seguides a la classificació per les imatges de Javier Atero i les de Jaime Serra. I pel que fa a les fotografies amb càmera compacta, el guanyador del concurs fou Sebastián Pons, quedant l’obra d’Alejandro Benito en segona posició i la proposta de Sebastián Rotger en tercer lloc. Per valorar els lliuraments dels participants, el jurat ha valorat la seva diversitat, la dificultat de la captura, l’originalitat de les imatges i l’espontaneïtat que desprenia l’entrega.


D’aquesta manera, el Club Nàutic de Sóller alçà la veu per reivindicar per enèsima vegada la reserva marina de s’Illeta. Un reclam que exigeixen des del 2009 i que, gairebé 15 anys després, encara no ha albirat una solució satisfactòria pels demandants.


La idea de l’entitat és crear una àrea amb un estatus de protecció legal que limiti certs usos de les aigües en una zona delimitada. Així, i a través d’accions com la regulació de la pesca a l’interior de la reserva, el projecte pretén garantir la recuperació biològica del territori i salvaguardar l’ecosistema particular del fons marí de la Serra de Tramuntana.


Des del Club Nàutic asseguren que aquesta mesura seria beneficiosa per a totes les parts, des dels bussejadors, que en la seva activitat gaudirien d’un medi més ben conservat, fins a la comunitat científica, que disfrutaria d’unes millors condicions per estudiar la biodiversitat del fons aquàtic. A més, la proposta també preveu resultats positius pel que fa al turisme sostenible, així com apunta que fins i tot les pesqueries en podrien treure un rendiment manifest. En aquest sentit, el president de l’entitat Rafel Solivellas apunta que «gràcies a l’augment de determinades espècies que produiria la protecció, amb menys sortides pescarien més». Així, culmina Solivellas, «on hi ha reserves, tothom està més content».


De moment, cap administració pública s’ha compromès definitivament a posar en marxa la reserva marina de s’Illeta, fet que causa un disgust significatiu entre els integrants del Club Nàutic. «El projecte es va acceptar fa un any i mig des de Madrid, però ni el Govern balear ni el consistori de Sóller han pres la iniciativa per tirar endavant la proposta», explica Solivellas. I afegeix, «mentrestant, s’han fet altres reserves, però la nostra a s’Illeta sempre ha quedat endarrere».


Igualment, el president del Club Nàutic assegura que els usos actuals de les aigües de la zona no són els que estipula la llei. «Si la normativa actual es complís, l’aspecte de la problemàtica ja canviaria de manera considerable», assenyala Solivellas, lamentant que «el fons marí del nostre territori és preciós, però cada any té menys vida».


Tot plegat, en el si d’una exitosa 13a edició del Concurs de Fotografia Submarina. Un esdeveniment que, a més, enguany comptà amb una dedicatòria personal especialment emotiva.


I és que en el transcurs del certamen, el Club Nàutic va recordar la figura del difunt Nofre Bisbal, qui des de la Vall de Sóller dedicà un destacable esforç per lluitar a favor del medi ambient, així com per revertir el canvi climàtic.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.