Setmanari d'informació local - 139 anys

Els bombers fan un rescat a la muntanya cada dia

El grup especialitzat de bombers de Sóller ha debatut aquesta setmana en un congrés com s’ha millorat aquesta pràctica, de la qual s’han efectuat 275 sortides fins al mes d’octubre

L’Associació Espanyola de Grups de Rescat de Muntanya (AEGRM) ha debatut aquests dies en un Congrés celebrat a la Universitat de les Illes Balears com millorar les habilitats dels bombers especialistes en rescatar vides a la muntanya. L’entitat que aglutina representants de diferents comunitats autònomes més especialitzades en aquest tipus de salvament, compta també amb la participació del grup de rescat de Muntanya dels Bombers de Mallorca (GRM), dins el qual estan inclosos els parcs de bombers de Sóller i Inca. En aquesta segona edició hi han participat uns 130 assistents que han posat en comú sobretot les diferents formes d’organitzar-se quan s’ha de sortir a cercar algú a la muntanya.

La segona celebració del congrés coincideix el mateix any en què els bombers de Sóller han efectuat 275 rescats a la muntanya, una dada que els situa entre els tres primers indrets d’Espanya on es realitzen més sortides després de Catalunya i Osca (Aragó). Això significa que el GRM fa de mitjana una sortida diària a la muntanya. La dada fa referència només als rescats fets fins al mes d’octubre. Per això, el caporal de la unitat de Sóller, Toni Josep Sosa, comenta que potser «s’arribi a la xifra de l’any anterior o fins i tot que la superem, sobretot aquests dos darrers mesos de l’any, que rebem més turistes interessats a fer excursions a la Serra». El 2022 va ser un any de rècord, pel que fa a rescats. En concret s’arribà als 320 rescats, una dada que mai s’havia superat.

ESCORCA. RESCATES. Espectacular rescate de un excursionista herido tras caer en la nieve en la Serra de Tramuntana. El Grupo de

Així i tot, des de Sóller expliquen que l’estiu ha estat més tranquil que altres temporades, una situació que probablement es deu al fet que Mallorca ha rebut més visitants de platja que no de muntanya. No obstant això, Sosa apunta que les temporades altes pels rescats són la primavera i tardor, per tant, «a partir d’aquest mes la xifra s’incrementarà per l’arribada de senderistes». El volum de rescats continua a l’alça sobretot per l’increment de visitants que s’interessen per la muntanya, però també «pel desconeixement que hi ha d’aquesta». En relació a aquest fet, Sosa explica que la majoria de visitants no saben quina orografia té la Serra «i es pensen que els camins estan senyalitzats i molts no van equipats per als desnivells. Venen desinformats i confien que tot és pla, llavors es troben amb penya-segats o mala senyalística i es perden».

Per això, durant tres dies han tractat i han posat en comú com duen a terme els rescats a Astúries; Catalunya; Alacant o Madrid, unes unitats que compten amb sanitaris integrats en el grup o amb helicòpter de salvament. Justament aquestes dues darreres condicions no es donen al grup de rescat de Sóller i Inca, «ja que a Mallorca es coordina tot des de l’112, tot i que és una reivindicació que feim cada any», comenta Sosa.

Actualment, l’equip especialitzat en rescat de Muntanya compta amb 24 bombers del parc de Sóller, dels quals quatre i un caporal sempre estan de guàrdia durant 24 hores els 365 dies de l’any. Alhora, compten amb el suport de la unitat d’Inca, la qual també està especialitzada en l’alta Muntanya.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.