Setmanari d'informació local - 139 anys

Creix un 43% l’ocupació als refugis de la Serra

Aquest mes de gener, estant a tan sols dia 19, les xifres de visites als sis espais de la ruta de Pedra en Sec depenent del Consell ja superen les de tot el gener del passat 2023

Els refugis ubicats a les muntanyes de la Serra s’estan convertint de cada vegada més en un reclam d’excursionistes i famílies. Molts són els usuaris que opten per allotjar-se en un d’aquests espais on tot està connectat directament amb la natura. Tot i que és comprensible que durant els mesos amb bona climatologia la gent elegeixi acudir a algun d’aquests refugis, crida l’atenció l’augment que hi ha hagut en l’ocupació durant els freds mesos d’hivern dels darrers anys. En aquest reportatge s’analitzen les xifres de visites que han tengut les instal·lacions del Consell de Mallorca durant els darrers desembres i geners, confirmant així un gran increment en la seva ocupació.

Actualment, el Consell disposa de set refugis de muntanya, tot i que des del 2022 tan sols n’hi ha sis d’oberts. Tots ells pertanyen a la ruta de Pedra en Sec, la qual proposa descobrir els paisatges de pedra en sec de la Serra de Tramuntana, declarada Patrimoni Mundial de la UNESCO a la categoria de paisatge cultural. La Ruta se sustenta principalment a la xarxa d’antics camins restaurats pel Consell de Mallorca, que gràcies a la climatologia de l’Illa és practicable la major part de l’any.

Els sis refugis que hi ha actius avui en dia són el de Muleta, ubicat al Port de Sóller; el de Son Amer, situat a Lluc; el de Tossals Verds, ubicat a prop d’Alaró; el de Can Boi, situat a Deià; el de Pont Romà, ubicat a Pollença; i el de Galatzó, situat a prop d’Es Capdellà. Per altra banda, com ja s’ha comentat, hi ha un refugi tancat des del 2022, que és el de Sa Coma d’en Vidal.

Les instal·lacions estan tenint una gran acollida durant els darrers anys, tot i que destaca l’augment que hi ha hagut en les dades d’allotjament dels mesos d’hivern. Per entendre aquest increment, es comparen a continuació les xifres dels darrers desembres i geners. Començant pel mes de desembre, l’any 2022 visitaren els sis refugis oberts del Consell un total de 1.809 persones, mentre que el mateix mes d’aquest passat 2023 passaren pels refugis 2.596 persones. Aquestes dades suposen un 43,5 % d’augment d’ocupació en tan sols un any. Els dos espais que més usuaris han acollit durant el desembre del 2023 han estat el de Son Amer i el de Tossals Verds, amb 516 visites cada un. A part, el refugi de Muleta ha registrat un total de 331 visites.

Per altra banda, en els mesos de gener també s’aprecia un destacat increment. El gener del 2022 passaren pels refugis 659 persones, mentre que el mateix mes del 2023 s’encarregà d’acollir 1.337 visites, el que suposa un augment en l’ocupació del 102,9 % en tan sols un any. Tot i que aquest mes de gener del 2024 no hagi finalitzat, crida l’atenció que les xifres comptabilitzades fins aquest passat dimecres dia 17 de gener ja superen les de tot el mateix mes del passat 2023. Enguany, fins a dia 17, s’han allotjat als refugis del Consell 1.535 persones, superant així les 1.337 de tot el gener del 2023.

Les xifres evidencien que de cada vegada més, tant excursionistes com famílies que volen gaudir d’uns dies a la natura, opten per aquestes úniques opcions de les quals disposam a Mallorca. Cal recordar que per poder accedir a un d’aquests refugis les reserves es poden fer a través de la pàgina web del Consell de Mallorca.

Precisament, aquesta mateixa setmana, el conseller insular de Medi Ambient, Pedro Bestard, ha visitat el refugi de Son Amer per valorar el seu funcionament que tantes visites està generant durant els darrers mesos i anys. Des del Consell de Mallorca confirmen estar molt satisfets amb la feina feta i continuen incentivant l’ús d’aquest tipus d’allotjaments muntanyosos.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.