Setmanari d'informació local - 139 anys

Els escolars prenen consciència dels torrents

Els 55 alumnes de Ses Marjades han estudiat el valor dels torrents de la Vall, un projecte que ha culminat en una exposició que es va donar a conèixer a les famílies al centre educatiu

Una de les temàtiques que apareix dins la Comissió de Medi Ambient i el programa Aprenentatge Servei Serra de Tramuntana (APS) és l’estudi dels torrents. Durant dues setmanes els 55 alumnes que estudien al col·legi de ses Marjades han après i investigat aquests corrents d’aigua tan típics de la geografia de la Vall. El projecte s’ha desenvolupat mitjançant la combinació de sortides als diferents torrents i a través de tallers on cada grup classe n’ha estudiat un. Així, els infants han après sobre la flora i la fauna dels torrents de l’Ofre; Fornalutx; el de Son Sales i el Torrent Major, però també han treballat a partir d’activitats a l’aula el valor que tenen «i la necessitat de tenir cura d’ells», tal com explicà la directora del centre, Maria Antònia Marroig.

Entre les entitats que han col·laborat per ampliar el coneixement sobre els torrents es troben el Museu Balear de Ciències Naturals (MUCBO) qui va impartir un taller sobre aquesta temàtica. La Federació Balear de Muntanya qui van explicar a les aules curiositats i maneres d’actuar quan es fa esport en barrancs i torrents. L’ornitòloga sollerica, Cristina Fiol oferí una xerrada sobre els ocells que habiten als torrents i, per arrodonir el projecte un dels pares, que «és llicenciat en biologia col·laborà en una de les sortides per explicar la flora».

El projecte APS ha culminat amb la preparació d’una exposició elaborada pels alumnes d’infantil i primària de Ses Marjades on «s’han fet maquetes; lapbooks o murals», explicà la directora.

Objectiu
L’objectiu final de l’activitat és prendre consciència i protegir «aquesta riquesa que tenim a Sóller i mantenir els torrents nets», digué Marroig. Per això, des del centre confien que el projecte tengui continuïtat més enllà de l’escola i que l’Ajuntament es comprometi a instal·lar una cartelleria vora algunes zones del torrent «perquè la gent no llenci ni brutor; ni animals ni plantes que no són autòctones, però, en canvi, són espècies invasores», comentà Marroig.

D’altra banda, i tal com ja han fet altres centres educatius de Sóller i Fornalutx, el centre públic Ses Marjades pròximament col·laborarà amb la neteja d’un tram de torrent a través del Projecte Camí a la Mar del qual n’és impulsor l’Ajuntament a través del Policia Tutor i la regidoria de Medi Ambient. En passades edicions, els alumnes d’altres escoles retiraren plàstics; envasos; llaunes i botelles de vidre, però també trastos voluminosos com bicicletes i objectes de ferro, uns residus que fan malbé l’entorn. Per tant, per continuar conscienciant als més joves, l’escola organitzarà una nova jornada de retirada de deixalleria.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.