Setmanari d'informació local - 138 anys

La cultura DJ es consolida a través de les generacions

Des de fa anys la cultura dels discjòqueis ha inundat el poble de Sóller. Un discjòquei (Dj) és una persona que agafa música pre-gravada o pròpia i la mescla. És un ofici que requereix molta creativitat i que va començar amb els discs de vinil. Anys enrere els Dj agafaven els discs i mentre sonaven anaven fent trucs i els anaven mesclant aconseguint d’aquesta manera una cançó única. S’empraven molts de recursos per fer aquests trucs uns dels més coneguts és l’scratch que és quan posen la mà plana i fan endavant i enrere per fer un so molt peculiar.

Pere Pons, Dj de Sóller que forma part del grup Dirty Jobs explica que «aquest món ha canviat molt amb la tecnologia que hi ha avui en dia». Pons du 14 anys punxant i afirma que «avui en dia és més fàcil ser Dj». Jose Ponce, Dj des dels vuit anys, està d’acord amb Pons i afegeix que «la tecnologia ajuda molt però no és el mateix començar ara que abans». El DJ Toni Socias que fa 35 anys que forma part d’aquest ofici remarca que també és molt diferent ja que «a Sóller ja no hi ha l’oci que hi havia». Explica que anys enrere hi havia indrets com El Patio o la Defensora per anar a gaudir de la música i que ara «ni l’Altamar està obert, només queda el Port de Nuit».

Tots remarquen que és una feina molt divertida i creativa ja que es poden mesclar gèneres musicals diferents i fer moltes combinacions. Un dels Dj’s més nous de la Vall, Pere Albertí afirma que «és un ofici que requereix tenir un ampli gust per diferents gèneres musicals». Però també assegura que «és una feina molt poc valorada». Socias diu que el públic varia molt sobretot entre les diferents generacions. Afirma que «el públic jove és molt respectuós encara que és molt exigent».

Tots els Dj’s estan d’acord que la joventut d’avui en dia demana sempre el mateix, reggaeton i música electrònica tecno. Encara que, segons Pons, «si els poses rock català estan contents i el pop-rock espanyol els hi agrada a tots els públics». Es tracta doncs d’un ofici on depenen molt del volum de feina que hi ha. Els mesos d’estiu entre revetlles, bodes i altres festes és quan els DJ’s estan més ocupats.

Per sort, l’ofici ha tornat a arrancar després de la pandèmia ja que no es celebraven moltes festes. Igualment, Socias afirma que sempre va tenir feina «només vaig estar quinze dies aturat ja que durant la pandèmia posava la meva música cada dia des de ca meva perquè els veïnats la gaudissin. Vaig estar molt content perquè vaig notar que la gent estava agraïda, fins i tot em regalaven coses».

La pandèmia va suposar un cop dur ja que va dur al tancament de molts de llocs d’oci com l’Altamar que era un dels punts musicals més importants de Sóller. Ara mateix es queixen del fet que no hi hagui sales on poder anar a tocar i que és molt difícil que la gent els conegui. Pons destaca que «si no vas a una sala, com et poden conèixer? Ara hi ha les xarxes socials, però no és el mateix que anar un lloc a gaudir d’una festa, escoltar un DJ que t’agradi i fixar-te amb ell».

Per tant, ara mateix els Dj’s fan moltes festes privades que afirmen que «està molt bé però has de seguir un estil que no és el teu i sempre agrada més fer el que és propi».
Tots estan d’acord que per ser un bon Dj’s t’ha d’agradar molt la música, els diferents gèneres i que és molt important gaudir de la feina. Socias afirma que el millor de ser Dj «és veure que la gent es diverteix, que canti, que balli que boti». I Pons diu que el que més li agrada és «posar una cançó que a ell li agrada i que la gent també gaudeixi d’ella, poder interactuar en aquest moment posant la música baixa perquè el públic canti és el millor».

Es pot veure que al poble solleric, la cultura dels Dj’s sempre li ha agradat molt. Des d’anys enrere quan va començar a tocar Toni Socias fins ara han hagut molts de DJ’s de Sóller, i aquest fet mostra un públic fidel i entregat que té ganes de divertir-se i de passar-ho bé. Socias afirma que encara que la feina segueix igual «falten els lentos» i també remarca que «en aquest moment és molt complicat donar-se a conèixer sense un lloc físic on poder fer-ho. Estaria bé que a Sóller hi hagués un auditori i els músics poguessin anar allà a mostrar la seva música i així entrar dins el món musical».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.