Setmanari Sóller

Setmanari d'informació local - 138 anys

Tramuntanasaurus, el rèptil de la Serra de fa més de 270 milions d’anys

És una nova espècie fòssil descoberta per personal del Museu Balear de Ciències Naturals

Personal investigador del Museu Balear de Ciències Naturals de Sóller (MUCBO) i l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP) han descrit una la nova espècie de rèptil fòssil que han anomenat Tramuntanasaurus tiai. La descripció s’ha pogut fer a partir d’un esquelet fòssil molt ben conservat trobat en roques de Mallorca que daten de fa uns 270 milions d’anys. La recerca va ser publicada ahir dijous a la revista Papers in Palaeontology.
La nova espècie pertany a un grup de rèptils herbívors (captorrínids moradisaurins) que varen viure només durant el Permià, fa entre 299 i 251 milions d’anys, i que no tenen representants actuals. Dins aquest grup, Tramuntanasaurus tiai era una espècie de mida mitjana, d’uns 50 cm de longitud del cap a la coa, mentre que es coneixen altres espècies d’aquest grup que assoliren els 2 metres de llargària. Aquests animals vivien a les latituds equatorials i tropicals, possiblement perquè podien suportar les condicions puntuals d’aridesa molt millor que altres herbívors. Segons ha explicat Rafel Matamales, conservador del Museu de Ciències Naturals de Sóller (Museu Balear de Ciències Naturals-MUCBO) i primer signant d’aquesta investigació, «les restes fòssils que han permès descriure la nova espècie es varen trobar a Banyalbufar i estan extraordinàriament ben conservades».
«L’animal és quasi sencer, amb els diferents ossos en posició anatòmica, un fet bastant excepcional en el registre fòssil d’aquest període. Hem constatat que els tramuntanasaures presentaven cinc fileres de dents a la mandíbula inferior i superior. Això els permetia rosegar i esqueixar la matèria vegetal de la qual s'alimentaven abans d'enviar-se-la», explica aquest investigador.

Rèptil de Tramuntana

El nom científic de la nova espècie ‘Tramuntanasaurus’ significa ‘el rèptil de Tramuntana’ i fa referència a la zona on es va trobar el fòssil. L’epítet específic “tiai” és un homenatge a Sebastià (Tià) Matamalas, pare del paleontòleg Rafel Matamales que va descobrir l’esquelet. «Durant la feina de camp, mon pare, que participava com a voluntari, va veure una cosa que sortia de la roca i que li va semblar estranya. Quan la va xapar, vàrem veure les mandíbules i altres ossos de l’esquelet», ha comentat el paleontòleg.
La descripció de la nova espècie de rèptil T. tiai és un pas més en la gran tasca de recerca conjunta que ha dut a terme el personal investigador del MUCBO i l’Institut Català de Paleontologia (ICP) en els darrers anys en jaciments de Mallorca i Menorca, que ha permès reconstruir la fauna i els antics ambients d’aquesta zona del planeta durant el Permià. Estudis anteriors ja havien revelat uns ecosistemes rics i diversos amb presència d’una gran diversitat de vertebrats, invertebrats i plantes. Tota aquesta riquesa de fauna i flora s’esvairia fa uns 250 milions d’anys, quan es va produir l’extinció més important i devastadora de la història de la vida a la Terra, també coneguda com ‘la gran mortaldat’.
Àngel Gelobart director del Museu de la Conca Dellà (Catalunya) i coautor de l’estudi ha explicat que «una intensa activitat volcànica va alterar el clima global del planeta i va provocar l’extinció de més del 90% de les espècies marines i un 70% dels vertebrats terrestres». «Això explica que moltes de les faunes no tinguin representants actuals».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.