Setmanari d'informació local - 139 anys

Rafael García Pérez ‘Fuli’ serà el pregoner de les festes de Sant Pere

Rafael García Pérez 'Fuli' | Paco Grancha

Rafael García Pérez (Écija, Sevilla, 1960), més conegut com a ‘Fuli’, serà el pregoner de les festes de Sant Pere, al Port de Sóller. A més d’haver podat palmeres i construït marges durant la seva vida, el protagonista sempre ha estat vinculat a la mar. ‘Fuli’, qui ha estat mecànic naval major i ha format part del salvament marítim durant 13 anys a Portocolom. Comenta que «vaig arribar per casualitat i necessitat a la mar, diuen que la mar tria als seus, i així va ser, no va ser una cosa premeditada». Quan tenia 16 anys arribà al Port, amb 18 es va casar, i ara, a punt de complir els 63 i havent-se jubilat, Rafael García dedica el seu temps a la seva família i a les seves aficions, entre les quals destaca investigar l’arxiu i la història passada del Port de Sóller.

Evolució de les festes
‘Fuli’ és dels que pensen que les festes «han evolucionat igual que ho han fet els temps». El pregoner explica sobre el temps passat que «un sempre té el pensament i el record d’un temps que ja no existeix. Era el nostre temps, igual ens semblava tot més familiar, era tot més senzill, també la vida era més senzilla». Fent referència a si eren millors abans les festes el protagonista comenta que «a nosaltres sempre ens dona la sensació que qualsevol temps passat va ser millor, però això no vol dir que les festes fossin millors que ara, sinó que tot ha anat canviant. Jo crec que el cor sempre se’ns queda en un temps que ja no existeix, i per això sempre acudim al record passat amb nostàlgia».
Per altra banda, sobre la seva col·laboració amb les festes, ‘Fuli’ explica que «per desgràcia, durant els anys no he pogut ser molt participatiu amb l’organització de les festes, perquè la feina no m’ho ha permès. Sempre he viscut les festes de la nostra barriada, però la manca de temps no m’ha deixat ajudar a organitzar-les». El pregoner del Port dona rellevància al paper dels organitzadors afirmant que «cada any hi ha hagut gent que ho ha fet molt bé, com en Tolo Blau o en Mignorance, els quals han aconseguit que els residents del Port gaudeixin amb les festivitats». Sobre l’organització actual manifesta que «Tatiana i l’Associació Cultural del Port fan avui en dia una gran feina, s’ha de posar en valor. Són l’ànima de les festes, sense ells seria impossible. Programen molts actes i activitats pels infants i els joves, i crec que això és el millor que poden fer». I fent referència al format actual de les festes diu que «fan unes festes molt completes i molt participatives per a tothom. Crec que les festes en un poble o barriada són molt importants perquè fan pinya, i ells ho aconsegueixen».

El pregó del dimecres
Rafael García serà el pregoner de les festes el pròxim dimecres capvespre a l’església Sant Ramon de Penyafort. El protagonista afirma que enfocarà el pregó exclusivament al Port, ja que «no crec que el que pugui dir sobre jo mateix sigui molt interessant, de fet no ho és». ‘Fuli’ continua explicant que «a mi sempre m’ha agradat molt l’arxiu i la història i una cosa que m’ha quedat enrere és que el temps m’ha passat, hauríem de tenir tres oportunitats per viure, però tan sols en tenim una». Per això, el pregoner afirma que «parlaré sobre un temps molt llunyà, sobre la memòria del Port, però de fa molts anys, més enrere de la postguerra». Rafael García conta que «la memòria col·lectiva és molt àmplia i rica, i són les vivències del Port, de la base naval, dels pescadors, etc. Vull xerrar sobre aquests records i, en general, sobre el patrimoni del Port».
Per altra banda, sobre el fet d’haver estat elegit el pregoner d’enguany, ‘Fuli’ se sincera dient que «per a mi és un honor immens, però a la vegada crec que és immerescut. Opino que no hauria de ser jo el pregoner, i ho dic de tot cor». El protagonista continua contant que «crec que no he fet quasi res per arribar a ser el pregoner de les festes del Port. De fet, crec que ha fet molt més el Port per jo que jo pel Port. Per exemple, d’entrada em va donar una bona feina just quan vaig arribar aquí». ‘Fuli’ conclou manifestant que «però clar, òbviament per a mi és un gran honor, i li estic molt agraït a totes les persones que han fet que això acabés passant».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Juan Manuel Rodríguez Cuenca, fa dervers d'un any
Hay alguna forma o programa para traducir al castellano hay algunas cosa que no entiendo...
Soller esta en mi corazón....
Un abrazo para todos.
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente