Setmanari Sóller

Setmanari d'informació local - 138 anys

Animals de fa 275 milions d’anys al Museu de Ciències

Per primera vegada a Mallorca, la fundació MUCBO (Jardí Botànic de Sóller-Museu Balear de Ciències Naturals) mostrarà al públic rèpliques a mida natural d’animals que vivien a l’illa fa uns 275 milions d’anys. Aquest dimecres van arribar al museu diverses reproduccions basades en els fòssils trobats durant les prospeccions realitzades els darrers anys en antiquíssims sediments de la Serra de Tramuntana.

El conservador del museu, Rafel Matamales, ha estat l’investigador principal d’aquests estudis que ara es mostraran a través d’una exposició temporal. L’exposició substitueix la que va inaugurar el museu fa 31 anys, que ha estat desmantellada. La construcció de les rèpliques i l’exposició s’emmarquen en un projecte doble, finançat respectivament per la Direcció Insular de Patrimoni del Consell i per la Direcció General de Recerca del Govern.

Les rèpliques, que inclouen el Tramuntanasaurus tiai, espècie de mida petita recentment descrita, i la d’un avantpassat dels mamífers encara en estudi, han estat construïdes per l’empresa especialitzada catalana Icra Art, amb base als fòssils trobats i estudiats per Matamales i els seus col·laboradors. També es podrà veure com era en vida un ‘captorrínid’ de gairebé dos metres de llarg conegut per una mandíbula trobada casualment fa anys també en una cala de la Serra. Els diorames també inclouen una reconstrucció de l’ambient d’aquell període, consistent en planes anegades amb una vegetació formada per equisets o ‘cues de cavall’ i zones fangoses on també quedaren enregistrades les icnites (petjades fòssils) d’aquests éssers, així com una bona varietat d’invertebrats.

Juntament amb aquestes peces també es podran observar els corresponents fòssils que han servit de base per aquest projecte científic i de divulgació, titulat genèricament ‘Mallorca abans dels dinosaures’. L’exposició, incloent-hi rèpliques i fòssils, serà posteriorment itinerant per diferents museus i finalment passarà a formar part de l’exposició permanent de paleontologia del Museu.

Aquesta exposició s’inaugurarà el mes d’agost i es podrà veure al Museu fins al desembre.

31 anys

El muntatge d’aquesta exposició ha suposat la retirada de l’exposició permanent “Història de les Ciències Naturals a les Illes Balears”, amb la qual el Museu va obrir les portes al públic el 1992, fa 31 anys.

De moment s’ha conservat a la sala part de la infraestructura de vitrines tot i que més endavant MUCBO també modernitzarà els expositors, ja que aquest espai passarà a ser en el futur la sala de geologia del Museu.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.