Setmanari Sóller

Setmanari d'informació local - 138 anys

«Fer neules em relaxa moltíssim»

Maria Amengual crea noves neules cada dia al trast que ha muntat al Mercat Municipal. | Paco Grancha

Maria Amengual Forteza (Sóller, 1953) ha decorat enguany el Mercat Municipal amb 74 neules de grans dimensions. A part, la protagonista ha muntat un trast a l’entrada on exposa quantitat de peces i crea nous dissenys diàriament.

- A què us heu dedicat durant la vostra vida?
- Vaig començar a fer feina des de molt jove, i quan tenia 22 anys vaig partir de Sóller. Després d’estar vuit anys a Alacant, vaig tornar a Sóller, i després quan tenia 33 anys vaig partir a Copenhague, on he passat la major part de la meva vida. He viscut 38 anys allà fent feina a l’aeroport. M’encarregava de netejar l’aeroport, i ara per març farà dos anys que vaig tornar.

- D’on sorgeix la vostra afició per les neules?
- Surt de la Tercera Edat. Resulta que a la Tercera Edat sempre feien neules, les brodadores solien organitzar cursets. I com jo estava a Copenhague, la gent que venia a veure’m sempre em duia neules petites i va arribar un moment en què em va fer ganes provar com em sortien. En vaig començar a fer allà tota sola, sense saber molt bé com es feien al principi. En vaig fer moltíssimes, i les regalava als veïnats, per donar els molts d’anys, per exemple. També en vaig dur cap aquí per a la meva família. Vaig començar a fer neules amb 57 anys, fa ara 15 anys.

- Creau altres decoracions per a l’època nadalenca?
- Sí, m’agrada molt fer manualitats. Faig coses per decorar els arbres de Nadal, com bolletes, estrelletes, cons, etc. A part, no tan sols per al Nadal, m’agrada molt també fer arracades, bossetes, polseres, etc. Gaudesc fent aquestes coses i regalant-les als meus éssers estimats.
- Pensau que el costum de fer neules tradicionals s’està perdent amb el pas dels anys?
- Sí, molt. Jo crec que a Sóller no està valorat el fet de fer neules. A la Tercera Edat feien cursets, però ara ja no. Sé que volen fer algun curs pròximament, però tan sols de dos dies. El que s’hauria de fer és tenir un local disponible els dos mesos previs al Nadal per poder fer un curset, ja que hi ha molta gent que ho demana. Jo puc ajudar i orientar a la gent, però no tenc temps suficient per poder dedicar-me a això i organitzar cursos. Fer neules m’encanta, pas el temps amb elles i em relaxa moltíssim.

- És la primera vegada que exposau neules al Mercat? Per quin motiu ho heu fet?
- Sí, és la primera vegada. Un dia vaig trobar en Sebastià Aguiló i li vaig comentar. De primeres, jo tan sols volia penjar quatre neules devora les carnisseries i quatre més a la peixateria, perquè els conec de fa molts anys i em feia ganes tenir aquest detall amb ells. Però clar, després vaig pensar que la resta de placers es podrien sentir discriminats, i vaig pensar a penjar-ne per tot el Mercat, com finalment he fet. Li vaig demanar a n’Aguiló que em deixés un trast per exposar les meves neules, i jo a canvi decoraria tot el Mercat. Des de dia 15 de novembre està decorat, ho vaig fer tot al meu gust.

- Quantes neules heu penjat?
- En total hi ha 74 neules grans penjades al Mercat. A part tenc aquestes del meu trast, tenc la cortina plena. Jo aquí en vaig dur unes 130 o 140, de les petites. Totes les grans les he fet enguany. De les 140 més petites, moltes d’elles ja tenia fetes, i la gent ja se n’ha enduit la majoria. Just em queden aquestes que tenc aquí penjades, que ja són moltes menys. He anat repostant. Cada dia que venc en duc dues o tres noves per penjar a la cortina. Enguany hauré fet moltíssimes neules en total.

- Us n’han comanat moltes durant aquests dies? Quines són les més sol·licitades per la gent?
- Sí, cada dia me’n comanen. Moltes d’elles no les puc fer aquí al Mercat, les he de fer a casa amb tranquil·litat. Les petites les faig amb paper i les grans amb cartolina. Les que estan fetes amb cartolina són més difícils de tallar, necessites un ganivet, però són més dures. Abans s’usava el paper de barba, però ara ja no. El que més em demanen enguany és l’església de Sóller.

- Quins dissenys soleu fer?
- He fet un poc de tot. Ara en faig majoritàriament de temàtiques nadalenques. Però també en faig de Pasqua. N’hi ha de blanques que també les faig grogues. I ara n’hi ha que les tenyesc de vermell o de daurat. M’agrada fer proves. És important anar fent proves i innovant, si no ens quedam sempre estancats allà mateix. Hi ha neules de molts tipus, n’hi pot haver de tots els colors en un arbre.

- Quin procés seguiu i quin temps tardau a fer-les?
- Primer començ per la part central, intentant retallar els detalls més petits. Tot això petit ho sol fer a casa meva amb més tranquil·litat. Sempre començ amb el més petit i després vaig sortint cap als costats. El darrer que s’ha de fer és retallar les puntes. Duu moltes hores fer neules ben fetes, perquè anam molt alerta per no espenyar-les. Una neula senzilla la puc fer en dues hores i mitja, i una complexa em duu moltes hores, fns i tot dies.

- Té algun sentit especial per a vostè fer neules per Nadal?
- M’entretén molt i gaudeixo alhora. No vull que això es perdi, deman a la gent que tengui neules a casa seva que me les dugui perquè jo pugui fer còpies, d’aquesta manera perduraran.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.