Setmanari Sóller

Setmanari d'informació local - 138 anys

«Sempre he emprat la música per gaudir»

Maribel Pons amb un Setmanari, imitant aquest a la carpeta de la coral que ha aguantat 50 anys.

Maribel Pons Puig (Sóller, 1946) fou homenatjada al passat concert de Nadal de la Capella Mallorquina celebrat a la Parròquia per haver estat membre de la coral durant 50 anys. A l’entrevista fa un repàs de la seva trajectòria i parla també de l’actualitat cultural de la Vall.

-A què us heu dedicat durant la vostra vida?
-He tengut la sort de poder-me dedicar a les meves dues grans aficions, que han estat la circulació i la música. Per una banda, vaig crear una autoescola amb el meu home, tot i que la música mai l’he deixat. L’autoescola l’he emprat per poder viure, i la música, per gaudir. Foment Cultura de la Dona també ha estat una de les meves prioritats.

-Quan i per què decidíreu entrar dins el món de la música?
-El meu germà sempre cantava cançons conegudes a casa meva, i jo, des que era ben petita, vaig començar a fer com ell, però amb cançons pròpies. Vaig començar a estudiar aquí a Sóller amb la meva mare i després ja vaig anar a estudiar a Palma. De mentre, cantava també amb la coral de l’escola, i des d’aquests primers moments la música s’ha convertit en la meva gran afició.

-Quina ha estat la vostra llarga trajectòria musical?
-La meva trajectòria musical ha estat estretament lligada a la Capella Mallorquina, amb qui he cantat 50 anys. La idea de cantar amb aquesta coral sorgí d’un dia que vaig anar a veure un concert seu al Torrent de Pareis i, allà, veient el bon nivell que tenia, vaig decidir unir-me a ella, aprofitant que anava a Palma a fer feina i podia alhora acudir als assajos de l’agrupació. A part, com a docent, vaig ser professora de música a les escoles de Sóller des que tenia 17 anys fins als 25, ja que en aquella època no hi havia escola de música. Tenc molts bons records d’aquells temps com a professora i la gent encara m’ho recorda quan em troba pel carrer.

-A part de la veu, dominau algun altre instrument?
-Sí, el piano sempre ha estat el meu principal instrument. A més, aprofitant que vaig ser la professora de música d’Aires Sollerics durant una època, també vaig aprendre a tocar la guitarra, la flauta dolça i el llaüt, entre altres. A part, també he tocat l’orgue durant cinc anys, quan vaig ser l’organista de la Parròquia de Sant Bartomeu.

-Heu cantat amb altres corals a part de la Capella Mallorquina?
-Sí, a Sóller he cantat amb la coral de Sóller i amb Pro Música Chorus, de la qual en vaig ser la fundadora juntament amb la meva mare. A part, també he anat cantant durant els anys amb petites agrupacions que han anat sorgint dins la Vall. Per altra banda, fora de Sóller, tan sols he cantat amb la coral Capella Mallorquina.

-Quants membres sou a la Capella Mallorquina i quins han estat els vostres directors?
-A la coral seim uns 50 cantants. Quan feim grans obres, solem necessitar reforços i podem arribar a ser fins a 70 o 80 integrants, però, normalment, en seim uns 50. Sobre els directors, durant 25 anys ens ha dirigit en Bernat Julià i, després, hem passat a assajar sota la batuta de José María Moreno, que és un gran director amb el qual gaudim i aprenem molt.

-Què ha significat rebre el reconeixement per cantar 50 anys amb la Capella Mallorquina?
-La veritat és que va ser un moment molt emocionant, quan hi pens encara m’emocion. Perquè, a més, jo no ho sabia, va ser tot de sorpresa. Vaig veure que organitzaven un concert a Sóller sense demanar-me ajuda de res, i això em va estranyar, ja que era jo la que sempre organitzava els concerts aquí. Però, després, vaig entendre que tot era per poder fer-me aquest emotiu homenatge. Fou un moment que mai oblidaré, em va arribar al cor, i li estic molt agraïda a la Capella Mallorquina, per a mi ha estat un plaer compartir aquests 50 anys amb ells i ser ara la cantant més antiga de la coral.

-Quins són els millors records que guardau d’aquests anys?
-En tenc moltíssims, hem viatjat per tot el món. A part d’Espanya, també hem actuat a les principals capitals d’Europa i, a més, també hem viatjat a la Xina, Tailàndia, Cuba, Amèrica, etc. Una de les millors experiències fou un concert que férem a Berlín juntament amb la Simfònica de Berlín, fou apoteòsic. També fou emocionant quan anàrem a la Xina o Moscou, on haguérem de cantar per a les televisions d’allà. Amb la Capella he viscut moments inoblidables.

-Quin balanç feis de l’actualitat cultural al municipi?
-Trob que Sóller és un poble que estima molt la cultura, i per això és actiu culturalment parlant. Tenim la coral Quinta Justa, Pro Música Chorus, Aires Sollerics, Can Dulce, l’Escola de Música, la Banda de Música, Joventuts Musicals, les agrupacions de teatre, etc. Totes aquestes entitats ofereixen un variat i enriquit panorama cultural, i això és una cosa molt bona per al poble.

-Com a presidenta de Foment Cultura de la Dona, quines activitats heu previst per al 2024?
-Ara tenim projectada l’exposició de flors que feim sempre per la Fira. A partir del febrer ja ens posam en marxa, perquè ens duu molta feina. També tenim en marxa l’elecció dels personatges històrics infantils, els quals elegim segons els punts que tenguin. A més, organitzarem també alguna excursió cultural, un concert i la presentació d’algun llibre que s’estreni enguany.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.