Setmanari d'informació local - 139 anys

La tradició dels 'Cossiers' es consolida a Sóller després de gairebé 500 anys

La parròquia i tres entitats culturals han recuperat el ball amb motiu de la festa del Corpus

Els cossiers, antiga tradició religiosa-popular, van tornar a dansar aquest diumenge a Sóller en una celebració recuperada després de diversos segles d'absència. Els dansadors, tres homes i quatre dones, van ballar amb motiu de la celebració de la festivitat del Corpus, estrenant a més música i vestuari.

Gràcies a un acord adoptat mesos enrere per la parròquia de Sant Bartomeu i tres associacions culturals -Aires Sollerics, Estol de Tramuntana i els Xeremiers de Sóller- els assistents a la cerimònia religiosa i a la processó van poder gaudir d'aquesta misteriosa dansa que es va ballar a diversos moments de la celebració. Els components d'aquest primer grup de cossiers renascuts són Guillem Forteza, Blanca Garcia, Aurora Pujol, Joan González, Maria Àngels Estelrich i Joan Vicens, amb Xisca Castanyer al paper de dama, figura central de la dansa. Als cossiers de Sóller no s'ha incorporat la figura del dimoni, present a altres pobles de l'Illa, almenys durant la celebració del Corpus.

Cal destacar que tot i que la presència de cossiers a les festes religioses de Sóller i Fornalutx s'ha pogut documentar ja a partir de 1544 i fins al segle XIX, en no existir descripció gràfica del seu vestuari, música acompanyant ni coreografia, van acordar crear aquests elements per no copiar-los d'altres municipis, ja que els cossiers i els cavallets de cada poble de Mallorca tenien i tenen danses particulars. Així, la música que aquest diumenge va sonar a la reestrena ha estat composta pel músic Xevi Franco, dels Xeremiers de Sóller i els encarregats d'interpretar-la -flabiol i tamborí- van ser Guillem Serrano i Pere Pérez.

Actuació
La primera actuació dels cossiers va ser aquest diumenge durant la celebració de l'ofici solemne a Sant Bartomeu. La comitiva dels dansadors i xeremiers van desfilar dansant fins a l'altar major durant la celebració de la Missa, com mana la tradició, al moment de l'Ofrena. Posteriorment, els cossiers van tornar a ballar davant l'església a la sortida de les Sagrades Formes, durant la processó i, en finalitzar aquesta, a l'esplanada de la plaça coberta d'un comandament floral. La tornada dels cossiers a Sóller ha tingut una gran acollida entre els veïns i feligresos, i també ha suposat una sorpresa inesperada per als nombrosos turistes. Cal recordar que al llarg del segle XX ja es va intentar recuperar la tradició diverses vegades, però no va tenir continuïtat.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.