Setmanari d'informació local - 138 anys

Sindicat i Associació de Periodistes exigeixen la constitució del Consell Audiovisual

628

Tant el Sindicat de Periodistes de les Illes Balears (SPIB) com l'Associació de Periodistes de les Illes Balears (APIB) han fet una crida avui davant diversos mitjans de comunicació per reclamar el nomenament immediat del Consell Audiovisual de les Illes Balears. Asseguren que la situació que viuen tant els mitjans públics com els privats és insostenible i demanen la constitució de l'ens, que està pensat per garantir la independència dels mitjans públics però també per vetllar pel compliment del codi deontològic periodístic. Recorden que la llei que regula la creació de l'organisme està aprovada des de la legislatura 2007-2011, però que mai s'ha arribat a constituir. A més, també condemnen que durant aquesta darrera legislatura s'hagi modificat la normativa que establia que el parlament havia de nomenar el Consell d'Administració d'IB3 per majoria qualificada (dues terceres parts de la cambra). Així, el govern de Bauzá va reduir-ho només al nomenament per majoria simple. Segons expliquen, això qüestiona la pluralitat de l'ens de radiotelevisió públic. Per aquest motiu reclamen que, com hem dit, el Consell Audiovisual sigui l'encarregat de proposar els candidats per a conformar el Consell d'Administració d'IB3. A més, especifiquen que aquestes persones hauran de ser periodistes amb una trajectòria professional reconeguda i de prestigi per tal d'assegurar la credibilitat i la bona praxi de l'organisme.

El secretari general del Sindicat de Periodistes, Antoni Gomila, ha deixat clar que no estan aprofitant la polèmica despertada pel tractament de la informació que Canal 4 va donar en un vídeo on analitzava la gestió del batle de Palma en funcions, Mateu Isern. Asseguren que la seva petició de constituir el Consell Audiovisual s'ha produït diverses vegades en els darrers temps; la darrera, just abans de les eleccions, quan van demanar a diferents partits que incloguessin dins el seu programa aquesta proposta. Les dues entitats de representació del col·lectiu de professionals del periodisme són conscients que amb el sector audiovisual no es cobreix, ni de bon tros, tot l'espectre periodístic. Per això demanen que, o bé es constitueixi un Consell de la Informació que funcioni de manera paral·lela, o bé que el Consell Audiovisual augmenti les seves competències i també pugui intervenir en la resta de casos.



Internalització d'IB3 enfront de la precarització laboral

Tant SPIB com APIB creuen que s'ha d'acabar amb la precarització laboral dins el món periodístic per tal de garantir l'exercici en llibertat de la professió. Asseguren que si una persona treballa sota unes condicions que li fan témer per la continuïtat del seu lloc de feina, no s'atrevirà a donar un enfocament diferent de la informació que el que li imposa el mitjà. Volen deixar clar que això, alhora, repercuteix en la societat perquè mina el seu dret democràtic d'accés a la informació. Per aquest motiu, demanen una millora de les condicions laborals en les empreses privades i una internalització en la plantilla d'informatius d'IB3 (és a dir que els professionals que hi treballen deixin de fer feina per una empresa subcontractada i passin a estar directament contractats per l'ens públic). No obstant això, plantegen una altra solució si des del Govern no s'opta per internalitzar la plantilla: exigir a l'empresa subcontractada uns estàndards de protecció per al treballador que garanteixin l'exercici lliure de la seva professió.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.