Setmanari d'informació local - 138 anys

El mallorquí Joan Veny rep aquest dilluns el 47 Premi d'Honor de les Lletres Catalanes

674
Joan Veny | Europa Press

El filòleg mallorquí Joan Veny rebrà aquest dilluns el 47 Premi d'Honor dels Lletres Catalanes, dotat amb 15.000 euros i lliurat per Òmnium Cultural, pel seu «compromís amb la llengua» i l'excel·lència de la seva obra científica basada, sobretot, en l'etimologia.

Després de donar a conèixer el veredicte al febrer, la presidenta d'Òmnium Muriel Casals, va destacar el «referent» que ha suposat Joan Veny i Clar (Mallorca, 1932) per al català.

El jurat va subratllar la «ingent aportació científica» del catedràtic de Filologia Catalana de la UB, la seva passió per la llengua i les persones, i la seva honradesa «exemplar».

Segons el membre del jurat Lluís Duran, Veny ha destacat per ser un dels professors «més emblemàtics dels estudis lingüístics» en els àmbits de la dialectologia i variacions de la llengua catalana, i ha ressaltat el seu tarannà discret.
 
Veny es defineix com un cercador de l'origen de les paraules, i la seva tasca s'ha centrat a completar el treball del filòleg Joan Coromines, al qual s'ha referit com el «gran geni de l'etimologia europea i mundial» i una de les figures exportables que atorga prestigi al català.

Sobre l'ús quotidià de la llengua, considera un problema que hi hagi individus que no facin servir la llengua com cal, i ha assenyalat que la immigració és un problema en el tema lingüístic quan hi ha una «llengua imperialista», com el castellà, que fa competència al català.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.