Setmanari d'informació local - 138 anys

Armengol serà investida presidenta del Govern dimarts

833
Francina Armengol, a l'esquerra, durant la Constitució del Parlament balear. | Marc Ferrà

La candidata del PSIB en les passades eleccions, Francina Armengol, serà investida com a presidenta del Govern dimarts en el Parlament, gràcies a l'acord aconseguit després de les negociacions entre PSIB, MÉS i Podem, pel qual Biel Barceló, de MÉS, serà el vicepresident de l'Executiu autonòmic.

La investidura constarà de dues sessions, segons la convocatòria de la presidenta del Parlament, Xelo Hortes d'acord amb la Junta de Portaveus.

Començarà dilluns amb la comunicació a la cambra de la proposta de la candidata, Francina Armengol, que posteriorment intervindrà sense limitació de temps. Seguidament, els portaveus dels grups parlamentaris faran una valoració del discurs d'Armengol.

Dimarts, després d'un temps no superior a 24 hores des del final de la sessió anterior, intervindran els grups parlamentaris, de major a menor, a excepció del PSIB, del qual forma part la candidata, que parlarà en darrer lloc.

En aquesta segona sessió, Armengol podrà demanar la paraula totes les vegades ho sol·liciti per contestar individualment o de forma global als representants dels grups.

Acabat aquest debat, que es podrà seguir per 'streaming' a Internet, es procedirà a la votació de la persona candidata.

Aquesta votació es durà a terme a l'hora fixada per la Presidència del Parlament. Si la persona candidata obté el vot afirmatiu de la majoria absoluta dels membres de la cambra, s'entendrà que se li atorga la confiança.

Si no l'obté en la primera votació es procedirà a una segona, al cap de 48 hores, i en aquest cas bastarà majoria simple. Abans de procedir a aquesta votació, Armengol disposarà d'un màxim de deu minuts per parlar i els portaveus en tindran cinc per hom.

Una vegada s'hagi atorgat la confiança a la candidata, la Presidència del Parlament ha de comunicar aquesta decisió al rei i al Govern central dins de les 24 hores següents, a l'efecte del nomenament com a presidenta del Govern Balear.

Suports

La investidura d'Armengol comptarà amb els suports dels partits progressistes. Podem farà costat a la investidura d'Armengol per "impedir que el PP torni a governar", segons es va decidir dimecres passat en la seva Assemblea Ciutadana.

Per part seva, el diputat electe de Ciutadans (C's), Xavier Pericay, va declarar dimarts que la seva formació no garanteix el suport a la investidura d'Armengol.

Organigrama

PSIB i MÉS van acordar dijous l'organigrama del nou Govern, que comptarà amb un total de deu conselleries, eliminant la d'Economia i incloent-ne una de Transparència, Participació i Cultura que deslliga aquest departament d'Educació.

Dins d'aquesta nova estructura, destaca que la Vicepresidència, que ostentarà el líder de MÉS, Biel Barceló, que també ostentarà la Conselleria d'Innovació, Recerca i Turisme.

Així, també hi haurà una Conselleria d'Hisenda i Administracions Públiques, i encara que no hi haurà una específica d'economia, es crearà la de Treball, Comerç i Indústria. Els econacionalistes assumiran també la figura del portaveu de l'Executiu balear.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.