Setmanari d'informació local - 138 anys

És necessària una Facultat de Medicina a Mallorca?

1814
Imatge d'arxiu del Laboratori de Simulació Clínica de l'Hospital Clínic de Barcelona. | Clínic

La polèmica està servida. Amb gairebé tota seguretat,  la UIB aprovarà aquest dimecres la creació de la Facultat de Medicina de cara el curs 2016-2017. Una decisió que compta, a hores d’ara, amb el suport del Govern balear. Si, com està previst, la Universitat dóna llum verda a la proposta, quedarà encara rebre el vistiplau del Consell Social i la Facultat de Medicina de Mallorca seria una realitat aquest mateix any.

L’any 2009, el Parlament balear suggeria a la UIB incloure aquest títol a la seva oferta acadèmica. L’any 2011 l’Agència Nacional d’Avaluació de la Qualitat i Acreditació (Aneca) va aprovar-ne el pla d’estudis.

Segons la consellera de Salut, Patrícia Gómez, la implantació d’aquests estudis suposaria una inversió d’uns 600.000 euros cada any. Una inversió que Podem critica, ja que asseguren que no està inclosa en els pressupostos de la comunitat aprovats per aquest 2016, tampoc en els Acords pel Canvi i, a més, argumenten que la Facultat de Medicina «ara no hauria de ser una prioritat». Els de Jarabo proposen, en canvi, concedir beques perquè els joves de les Balears puguin estudiar medicina a «les millors universitats del món».

Pel Govern, la urgència de la implantació de la Facultat de Medicina, respon, entre altres raons,  a «la proposta de creació d'una universitat privada», fet que si es materialitzés «faria inviable la creació d'una facultat pública».

A favor de la posada en marxa d’aquesta facultat, a part dels partits que formen part del Govern, hi ha El PI – Proposta per les Illes, que defensa que la seva creació suposarà «un estímul per als professionals sanitaris, una de les professions que més manquen a les illes; a més diversificarà el model productiu, donarà sortida a personal qualificar que fins ara se n’anava per poder desenvolupar una carrera acadèmica».

Per la seva banda, fonts del Partit Popular consultades per aquest diari, informen que aquest mateix dimecres tenen una reunió per tal d’acordar un posicionament sobre aquesta qüestió. Tot fa pensar que, com ja feien l’any 2009, s’hi posicionaran a favor.

Les dades fetes públiques pel Fòrum de la Professió Mèdica, la Conferencia Nacional de Decans de Medicina i el Consell Estatal d’Estudiants de Medicina, apunten que a l’Estat espanyol, a hores d’ara, hi ha dues facultats de medicina per cada milió d’habitants i hi ha una mitjana 2.600 metges nous cada any. Una xifra que l’Organització Mundial de la Salut (OMS) ja ha recomanat que es redueixi.

L’Enquestes de Població Activa (EPA) corresponent al tercer trimestre de 2015, indica que el nombre d’aturats en el sector de les activitats sanitàries i serveis socials era de 73.300. Mentre que 3.279 professionals mèdics varen haver de marxar durant l’any passat fora d’Espanya per exercir la seva professió.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.