Setmanari d'informació local - 138 anys

La Llei balear de fosses entra al Parlament

1910

Aquest dimarts entra al Parlament una llei que forma part dels #AcordPelCanvi. Dimarts és l’hora de desplegar la Llei de memòria històrica a través de la Llei balear de fosses, per tal de fer complir a l’Estat espanyol les obligacions que en aquests moments incompleix . I és que de manera oficial no s’investiga ni se cerca les persones desaparegudes durant la guerra civil i el franquisme, a més, tampoc s’ha instat a les Nacions Unides.

La Llei balear de fosses desplegarà la Llei 52/2007 anomenada "llei de memòria històrica" i establirà la competència i, així mateix, el compromís del Govern de les Illes Balears en la localització de les persones desaparegudes durant la guerra civil i la dictadura franquista així com la localització, senyalització, dignificació, protecció i, si és possible, exhumació de les fosses comunes que es trobin en territori balear.

D'acord amb la Llei que s’ha d’aprovar dimarts, el Govern assumirà directament les competències en matèria de fosses perquè la localització tant dels desapareguts com d'aquestes sigui el més ràpid i eficaç possible, per acabar amb la delegació en famílies i associacions d'aquesta responsabilitat i per evitar que el pes de les investigacions i prospeccions recaigui en els ajuntaments que tenen fosses en el seu terme municipal.

El Govern assumirà l’exhumació

Margalida Capellà, diputada de MÉS, ha recordat que «El govern assumirà l’exhumació, no es pot delegar a les famílies ni a les associacions». La Llei balear de fosses preveu la creació d'una Comissió tècnica sobre desapareguts i fosses de la guerra civil i la dictadura franquista que elaborarà un mapa de fosses i un cens de persones desaparegudes continuant la feina ja feta per les associacions que fins ara han treballat en la recerca dels desapareguts, en concret Memòria de Mallorca i el Fòrum per la Memòria d'Eivissa i Formentera.

Aquesta Comissió analitzarà la situació i estat de totes les fosses i proposarà la intervenció d'aquelles fosses que sigui viable la seva intervenció, mentre per a les que no sigui possible es preveu que siguin senyalitzades, dignificades i protegides legalment com a BIC o béns catalogats. Es procedirà a la intervenció de les fosses seguint un protocol que elaborarà la Comissió tècnica. En tot el procés de localització tant de persones desaparegudes com de fosses comunes hi participaran les associacions esmentades, es respectarà la voluntat de les famílies afectades i es requerirà la col·laboració dels consells insulars i dels ajuntaments afectats.

50 fosses localitzades a Mallorca

A Mallorca s’han localitzat 50 fosses comunes. «No hem de pensar en la Fossa de Porreres
o Montuïri. Hi ha desapareguts a tota Mallorca», ha dit Capellà. A Eivissa i Formentera s’han localitzat 5 fosses.

Obertura d’investigació judicial

Atenent el caràcter de crims contra la humanitat de bona part de les desaparicions forçades de la guerra civil a les Illes Balears, el Govern compareixerà davant Fiscalia quan es descobreixin restes humanes en una fossa de la guerra civil i instarà la investigació judicial que pertoqui.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.