Setmanari d'informació local - 138 anys

Es reactiva el mapa de fosses

1948

Amb l’aprovació de la Llei de fosses, el Parlament de les Illes ha aconseguit fer la passa definitiva per l’exhumació de les fosses de Balears i la identificació de les persones desaparegudes durant la guerra civil i la dictadura franquista. Amb aquest tràmit, la cambra legislativa desenvolupa la Llei de Memòria Històrica que s’aprovava l’any 2007 durant el mandat del PSOE a l’Estat espanyol.

En l'article 12.2 de la llei aprovada per l’executiu de Zapatero, s’encarrega al Govern espanyol la creació d’un mapa integrat de tot el territori de l’Estat, per tal de mostrar les àrees on s'havien trobat les restes de persones desaparegudes en circumstàncies de violència durant la Guerra Civil i la repressió política posterior.

D'acord amb l'article esmentat, les dades enviades per les diferents autoritats públiques competents havien d incorporar-se en aquest mapa. Amb l’aprovació de la nova llei autonòmica, el Govern activa els convenis de col·laboració pertinents per tal d’augmentar el nombre de dades.

I és que les referències utilitzades per crear el mapa provenen de la informació que s'envia al Ministeri de Justícia per les diferents comunitats autònomes que van signar els acords de col·laboració. En aquesta causa s’hi sumen també associacions, fundacions o entitats dedicades a la recuperació de la memòria històrica

Només quatre fosses localitzades a les Balears

El mapa de fosses es publicava l’any 2011. En el cas de les Balears, només s’hi ha marcat quatre fosses fins a l’actualitat, totes elles a Mallorca. En concret, les excavacions trobades fins ara es registren a Palma, Llucmajor, Campos i Porreres, i les quatre han estat traslladades al Valle de los Caídos de Madrid. És per això que la nova Llei de fosses aprovada dimarts al Parlament pot suposar una eina clau per marcar nous espais en el mapa en qüestió.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.