Setmanari d'informació local - 138 anys

El salari mitjà de les Balears se situa per sota de la mitjana estatal

2174
La diferència del salari d'empleats de base de banca amb els sector de comerç i turisme és gairebé de 7000 euros (els treballadors de comerç i turisme reben 17.830 euros anuals i són els pitjor retribuïts) | Srgpicker

El salari mitjà brut dels empleats de les Balears es va situar el 2015 en 20.433 euros anuals, xifra situada per sota de la mitjana estatal (22.509 euros). El salari dels sous directius i dels caps intermedis també són inferiors a la mitjana.

Segons l'informe Evolució salarial 2007-2015 de l'escola de negocis Eada i la consultora Icsa Grupo, els directius de les Balears cobren 74.663 euros, mentre que la mitjana és de 78.605 euros; els caps intermedis, d'altra banda, reben 36.876 euros, enfront d'una mitjana de 37.799 euros.

Per comunitats autònomes, els empleats de Navarra són els més ben pagats de l'Estat espanyol, amb 25.210 euros anuals, seguits de Madrid, País Basc i Catalunya; pel que fa als directius, destaquen Madrid i Catalunya —on els sous mitjans superen els 80.000 euros.


Major increment del poder adquisitiu dels directius
Els caps intermedis encara no han recuperat el poder adquisitiu anterior a la crisi, i se situen quatre punts per sota, mentre que els empleats han registrat un increment de l'1,2% i els directius de l'1,71%.


Els directius de banca són els més ben pagats
Per sectors, la banca i les assegurances han tornat a situar-se en el primer lloc pel que fa a directius més ben pagats (82.604 euros bruts anuals), seguits de la indústria (81.849 euros), serveis (79.568), comerç i turisme (74.610) i construcció (72.476).

De la mateixa manera, els comandaments intermedis de banca i assegurances són els que cobren més (41.304 euros), així com els empleats de base d'aquest sector (24.716).


Treballadors de comerç i turisme: els més mal retribuïts
L
a diferència del salari d'empleats de base de banca amb els treballadors de base del sector de comerç i turisme és gairebé de 7000 euros (els treballadors de comerç i turisme reben 17.830 euros anuals i són els més mal retribuïts).


Les solucions plantejades: retribucions extrasalarials o salari en espècie
El president d'Icsa Grupo, Ernesto Poveda, ha assenyalat que el sistema retributiu de l'Estat espanyol és «massa rígid», basat només en les retribucions fixes per als empleats de base. Segons Poveda, cal avançar cap a un model amb més retribucions variables i extrasalarials, com passa entre els directius. La seva opinió és que això ajudaria a incentivar els empleats i a retenir el talent.

El professor
de l'escola de negocis Eada, Jordi Costa, ha explicat que seria més beneficiós flexibilitzar els salaris i retribuir una part de salari en espècies (guarderia, transport o dietes, per exemple). Costa creu que això ajudaria a un major poder adquisitiu per als treballadors i el mateix cost per a les empreses.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.