Setmanari d'informació local - 138 anys

La Fundació Jaume III publica 'Sa norma sagrada. Un viatge a ses fonts amagades des catalanisme de ses Balears'

2448

La Fundació Jaume III ha publicat l'obra Sa norma sagrada. Un viatge a ses fonts amagades des catalanisme de ses Balears, un assaig de Joan Antoni Horrach i Joan Font que té com a objectiu denunciar el «caràcter sagrat que s’ha volgut donar» al català estàndard.

Segons ha informat l'entitat, el llibre viatja a través de «12 estacions rellevants que han configurat la història de la llengua catalana a les Balears i que expliquen per què les coses han acabat amb un estàndard per a usos formals que, lluny d'agafar com a referència la forma de parlar del poble balear, agafa Barcelona com a mirall, a diferència del que ha passat a la Comunitat Valenciana».

La conversió de Borja Moll a l'IEC

L’obra aborda l’origen de l’ús del català a estàndard a les Balears, que es pot remuntar a «la conversió de Francesc de Borja Moll a les tesis de l’IEC als anys cinquanta», segons la Fundació. Els orígens de l’Obra Cultural Balear o la tesi que «el gonellisme no ha estat mai partidari del secessionisme lingüístic» també es tracten en aquest volum.

Català, valencià i balear

El doctor en filosofía Joan Antoni Horrach firma l’epíleg en què es posa de relleu «el pensament circular i victimista»  del catalanisme, i amb la solució final en reclam de tres estàndards autònoms pels «tres grans blocs dialectals: català, valencià i balear».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.