El català torna a ser requisit per accedir a l'administració pública després que s'hagi aprovat la Proposició de llei de PSIB, Podem, MÉS per Mallorca, MÉS per Menorca i Gent per Formentera (GxF) de modificació de la Funció Pública de la Comunitat «amb mesures de recuperació i foment de l'ús del català en l'àmbit de la funció pública».
Així, amb l'aprovació aquest dimarts en sessió plenària del Parlament d'aquesta proposició de llei -amb 31 vots a favor i 18 en contra- el català torna a ser requisit per accedir a l'administració en lloc de ser considerat un mèrit, revertint així els canvis introduïts en 2012 pel Govern de José Ramón Bauzà.
La diputada Núria Riera (PP), ha reivindicat la posició en contra d'aquesta modificació puntual perquè la seva formació «té un compromís amb la igualtat de llengües» i creuen, segons ha explicat, que s'ha de garantir «la igualtat de tots els ciutadans per poder accedir a l'administració pública».
Així, ha reiterat que tant el Tribunal Constitucional, com el Tribunal Suprem «han avalat» que «el català sigui mèrit i no requisit» per accedir al funcionariat.
Per altra banda, el diputat de Ciutadans (C's), Xavier Pericay, ha lamentat que «cap de les modificacions» que s'introdueixen a la llei aquest dimarts «fomenten l'ús del català» i ha retret que el converteixen «en una obligació però no fomenten el seu ús».
El diputat de Podem, Baltasar Picornell, ha ressaltat que «el català retorna avui al lloc d'on mai hauria d'haver partit» i ha matisat que encara que ells no estaven al Parlament», estaven «al carrer manifestant-se» en contra de les polítiques de Bauzá.
En un sentit similar, la diputada de MÉS per Mallorca, Bel Busquets, ha afirmat que «avui es recupera la igualtat entre les dues llengües com estableix l'Estatut d'Autonomia». «Aquesta modificació és necessària», ha dit, «perquè el català està en un procés de minorització i una llengua que no necessària és una llengua morta».
Així mateix, ha dit que no accepten les esmenes de C's perquè, segons ha emfatitzat, «perpetuen la persecució de la llengua catalana que duia a terme el Govern Bauzá».
Pel que fa a MÉS per Menorca, el portaveu Nel Martí, ha volgut «agrair a tota la gent que es va mobilitzar perquè el català no quedés arraconat». «Cap metge que no sàpiga parlar castellà pot treballar a Balears; volem el mateix estatus jurídic que té el castellà, per al català», ha asseverat l'econacionalista.
Així, ha censurat que «no hi hagi esmenes del PP i que utilitzi la tramitació per retardar el procés d'alguna cosa que ja és una realitat». «Les esmenes del PP i de C's són les mateixes, però no s'enfadin -ha dit davant les protestes de part de la Càmera- avui és un dia de festa».
La diputada del PSIB, Maria José Camps, ha dit que «avui és un dia per recordar» com va ser el 26 de gener quan es va recuperar el «propòsit original de la Llei de Normalització Lingüística». «Recuperem la dignitat robada al nostre poble en l'anterior legislatura», ha afegit la socialista.