Setmanari d'informació local - 138 anys

MÉS per Sencelles i Biniali proposa l’eliminació del nom franquista de la plaça i l’exhumació de la fossa comuna del cementiri

2634
MÉS per Sencelles i Biniali proposa l’eliminació del nom franquista de la plaça i l’exhumació de la fossa comuna del cementiri. | MÉS per Mallorca

MÉS per Sencelles i Biniali va registrar divendres dues mocions per tal que l’ajuntament elimini l’actual denominació franquista de la plaça del poble -actualment Plaça d’Espanya- i proposa que es passi a denominar Plaça de la Vila. També proposen la localització, senyalització i exhumació, en el cas que sigui possible, de la fossa comuna on varen ser enterrats els assassinats pel franquisme Pilar Sánchez i els germans Miralles de Montuïri.

Arran d’aquesta decisió, el regidor ecosobiranista, Joan Miquel Chacón, ha manifestat que «volem avançar en democràcia amb més democràcia, i pensam que ja es ben hora de fer un exercici de salut democràtica i eliminar la denominació franquista de la plaça de Sencelles, no només per recollir una demanda popular sinó també per fer justícia, ja que des del 1937 regeix el nom feixista d’aquesta plaça, imposat per commemorar la matança indiscriminada de demòcrates en aquesta terra, en un autèntic acte d’exaltació falangista enmig del nostre poble».

El portaveu de MÉS per Sencelles i Biniali ha afegit també que «és l’hora de fer justícia històrica, és l’hora de la reparació i de la dignificació de la memòria dels germans Miralles i na Pilar Sánchez, assassinats al cementiri de Sencelles i llançats a la fossa comun». «És l’hora d’acabar amb aquesta vergonya i dignificar la memòria dels represaliats pel franquisme, és l’hora de la convivència, i per això demanam, no només que es faci un acte de dignitat des de l’ajuntament, sinó també un tractament decent d’aquestes persones i de les seves famílies, que ni tan sols han pogut celebrar un enterrament digne», ha assegurat.

Chacón ha afegit que «volem acabar amb la impunitat i el silenci de tots aquests anys, i per això pensam que s’ha de dignificar -des de la corporació local i des de les institucions democràtiques recuperades- la memòria de les persones que, com na Pilar Sánchez i els montuïrers germans Miralles, varen lluitar i somniar una terra justa i lliure i per això vilment, els llevaren la vida».

Per la seva part, la diputada Margalida Capellà ha declarat que «des de MÉS per Mallorca instam a tots els ajuntaments afectats a preparar-se per la localització i exhumació de fosses comunes una vegada aprovada la Llei de Fosses per part del Parlament». En aquest sentit, Capellà ha remarcat que «amb l’aprovació d’aquesta llei començarem a poder tancar un capítol negre de la nostra història».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.