Setmanari d'informació local - 138 anys

Els preacords electorals eclipsen el Ple del Parlament

3128
Membres de l'equip negociador de Podem aquest dimarts a la sala dels passos perduts del Parlament de les Illes Balears.

Jornada d’anades i vingudes la d’aquest dimarts a la Cambra balear. Des de primera hora l’atenció se centrava, especialment, en els diputats que formen part dels equips negociadors d’un possible preacord electoral entre MÉS i Podem de cara a les eleccions del 26 de juny i mantenien en un segon pla el debat del Ple.

A mig matí, membres de les dues formacions es reunien durant poc més de vint minuts a la Sala Verda de l’hemicicle per escoltar una nova proposta de la formació morada per tal d’arribar a un acord que permeti una candidatura conjunta.

A la sortida, cares llargues per part d’ambdues formacions. La nova, i definitiva, oferta que Podem feia als ecosobiranistes; un tercer lloc a la llista amb caràcter rotatori. Els dos primers anys de legislatura serien per al diputat de Podem i els dos següents per al de MÉS. Una oferta que pocs minuts després la Secretaria General de MÉS, Bel Busquets, declinava i assegurava que la formació liderada per Alberto Jarabo «està aplicant una lògica aclaparadora i que lluita contra la visibilitat de MÉS». Per Busquets, la seva formació ja no és pot «moure» més, ja que «hem passat de cedir el segon lloc a acceptar el tercer». La líder de la formació, a més, assegurava que tot i aquestes discrepàncies segueixen apostant per una «gran confluència de partits d’esquerres, àmplia, per anar al Senat».

Tot i això, els ecosobiranistes es tornaran a reunir aquest dimecres en assemblea per tal de consultar a les seves bases aquesta nova proposta de Podem. En cas de no ser acceptada, MÉS analitzaria «fer noves confluències i estudiar la proposta de la ciutadania» per fer una candidatura per les Illes.

Acord Podem i EU

L’acord al qual varen arribar aquest dilluns Podemos i Izquierda Unida s’ha reflectit aquest dimarts a les portes del Parlament balear on uns somrients Juanjo Martínez (EU) i Alberto Jarabo mantenien una cordial conversa. Per Martínez «és necessari i important formar una candidatura ampla que integri MÉS i que superi les barreres. Hem de cedir tots un poc per poder arribar a un acord».

Declaració institucional amb motiu del dia mundial de la llibertat de premsa

El Ple del Parlament feia a primera hora d’aquest dimarts una declaració en la qual reiterava la seva adhesió als principis que motivaren la designació del dia mundial per la llibertat de premsa per part de l’ONU ara fa 25 anys, amb la idea de fomentar la llibertat de premsa en el món en reconèixer que una premsa lliure, pluralista i independent és un component essencial de tota societat democràtica.

Una declaració que ha aixecat certa polèmica quan el grup mixt (Gent per Formentera i Ciutadans) han expressat el seu malestar per, segons han dit, no haver-ne estat informats.

Així mateix, la Cambra ha mostrat la seva solidaritat amb els professionals de El Mundo el Dia de Baleares davant l’ERO que ha anunciat la seva empresa.

Moció venda ambulant no regulada

El Ple també ha aprovat part d'una moció presentada pel Grup Parlamentari El Pi Proposta per les Illes, relativa a accions per acabar amb la venda ambulant no regulada.

La moció insta, entre altres, les diverses administracions implicades (Govern de les Illes Balears, Consells Insulars, Ajuntament i Delegació del Govern espanyol a la comunitat autònoma)  a vetlar pel compliment de la normativa vigent en venda ambulant i a acordar els canvis normatius i els protocols d'actuació i coordinació necessaris per lluitar de forma eficaç contra la venda ambulant il·legal.

Universitat de la cobertura del Sistema Nacional de Salut

El Parlament també ha aprovat instar el Govern espanyol a derogar el Reial decret llei 16/2012 per restablir la universalitat de la cobertura del Sistema Nacional de Salut i, procurant el consens amb el màxim de forces parlamentàries i comunitats autònomes, reformar la legislació sanitària per assegurar la sostenibilitat d'un sistema sanitari públic, universal, de qualitat, gratuït, amb equitat en l'accés per part dels ciutadans, amb una mateixa cartera bàsica de serveis per a tota la ciutadania en un marc d'àmplia descentralització.

Així ho ha aprovat el Ple del Parlament arran d'una proposició no de llei presentada pels grups parlamentaris Socialista, Podem Illes Balears, MÉS per Menorca i MÉS per Mallorca i que ha estat aprovada per 35 vots a favor i 20 abstencions del PP i Ciutadans.

Zona Especialment Protegida d'Importància per a la Mediterrània

Per últim, la Cambra ha acordat instar el Govern espanyol a declarar Zona Especialment Protegida d'Importància per a la Mediterrània (ZEPIM), l'espai marí de les costes de les Illes Balears, i també altres costes que també formen part de la ruta migratòria de cetacis (costes de Catalunya i del País Valencià), sempre d'acord amb el Projecte Mediterrani.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.