Setmanari d'informació local - 138 anys

Illes Balears: Qui és qui al Congrés i al Senat?

4076

A continuació es recullen els perfils dels diputats i senadors que representaran les Balears a les cambres espanyoles: en concret, tres diputats del Partit Popular; dos diputats de les llistes d'Units Podem Més; dos del Partit Socialista i un de Ciudadanos. D'altra banda, quatre senadors del Partit Popular i una senadora de Podemos representaran a les Balears al Senat.

CONGRÉS DELS DIPUTATS

  • Teresa Palmer Tous (PP)

Teresa Palmer va néixer a Palma el 1969. Palmer és llicenciada i doctora en Ciències Econòmiques i Empresarials i professora titular de la UIB. La política va ser directora general d'Economia i Estadístiques els anys 2011 i 2012 en el Govern presidit per José Ramón Bauzà i va ser nomenada delegada del Govern el juliol de 2012, en substitució de José Maria Rodríguez. Entre d'altres, Palmer va ser secretària general de les dues edicions del Congrés Internacional sobre Turisme entre la Xina i Espanya, celebrats a Palma els anys 2010 i 2011.

A la UIB, la popular va ser vicedegana de la Facultat de Turisme; sotsdirectora de l'Escola Universitària de Turisme i secretària de la Facultat de Ciències Econòmiques i Empresarials.

  • José Vicente Marí Bosó (PP)

José Vicente Marí Bosó va néixer a València l'any 1997. El polític es llicencià en dret a la Universitat de València i és màster en Auditoria de Comptes i membre de l'Institut de Censors Jurats de Comptes d'Espanya. Marí ha treballat en una consultoria i en una societat auditora amb el pare, Antonio Luis Marí, expresident de Sa Nostra.

L'expresident del Govern José Ramón Bauzà va nomenar Marí Conseller d'Hisenda i Pressupostos del Govern el maig de 2013; fou el cap de llista del PP per Eivissa a les eleccions al Parlament de les Illes Balears de 2015 i substituí Vicent Serra Ferrer com a president del Partit Popular d'Eivissa l'agost de 2015.

  • Águeda Reynés Calvache (PP)

Águeda Reynés Calvache va néixer a Maó el 1967. Reynés ha estudiat educació social a la UNED i ha treballat com a funcionària. Fou escollida batlessa de Maó el 2011 i elegida diputada per Menorca a les eleccions generals espanyoles de 2015.

  • Juan Pedro Yllanes (Podemos) 

Juan Pedro Yllanes es llicencià en dret per la Universitat de Sevilla el 1982 i aprovà les oposicions de jutge el 1989. Entre d'altres, va formar part de la Secció Segona de l'Audiència de Palma de Mallorca del 2005 al 2011.

Yllanes va condemnar l'exregidor d'Urbanisme de Palma Javier Rodrigo de Santos, per abusos sexuals a menors, i fou nomenat per substituir al jutge José Castro en el cas Nóos el juny de 2015. En aquest sentit, Yllanes demanà l'excedència al Consell General del Poder Judicial per encapçalar la llista de Podemos a les eleccions generals espanyoles.

El jutge és especialista en tècniques d'interrogatori penal i s'ha centrat en l'anàlisi de la col·lisió entre els drets a la informació i a la presumpció d'innocència i la intimitat que del detingut, imputats o acusats i en les seves «solucions insatisfactòries» en el dret, com les va descriure en una ponència publicada en els «Quaderns José María Lidón» de 2010.

  • Maria Asunción Jacoba Pia de la Concha García Maurió (Podemos) 

Mae de la Concha viu a Menorca des de l'any 1980. De la Concha és propietària de llibreria 'La Torre de Paper', en la qual es realitzen tallers d'idiomes i literatura. La secretaria de Podem a Menorca afirma ser sensible als efectes de la cultura patriarcal en les relacions quotidianes; la situació de les adolescents en l'actualitat o a l'aprenentatge dels infants en els primers anys de vida, entre d'altres. La política manifesta ser sensible amb el medi ambient i socia del GOB i ha treballat com a dependenta; auxiliar en hospitals i administrativa.

  • Pere Joan Pons Sampietro (PSOE)

Pere Joan Pons Sampietro va néixer a Palma el 1970. És llicenciat en Dret per la Universitat Central de Barcelona (UB) i en Ciències de la Informació per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). El socialista és màster en Dret Internacional, Europeu i Humanitari a la Universitat Paris XI, Facultat Jean Monnet, i autor de dues tesines sobre dret de la competència de la UE i el dret d'ingerència humanitari en el cas del conflicte de Kosovo. Entre d'altres, Pons ha realitzat a un curs de Dret Internacional humanitari del Comitè Internacional de la Creu Roja (CICR) i ha treballat a la televisió europea EuroNews, a Lió i a les redaccions de Barcelona i València del diari El País.

El polític ha col·laborat amb la Universitat de les Illes Balears (UIB) en activitats docents dins del marc del dret internacional, Europeu i Humanitari; ha portat la secretaria d'Idees, Programes i Formació de l'Executiva de Partit Socialista de les Illes Balears (PSIB-PSOE) i ha estat Director de Presidència i d'Innovació del Consell de Mallorca.

  • Sofia Hernanz Costa (PSOE)

Sofia Hernanz Costa va néixer a Eivissa l'any 1970; és llicenciada en Dret i va ser regidora a l'Ajuntament d'Eivissa Vila durant la legislatura 1995-1999. La diputada ha estat consellera del Consell Insular d'Eivissa i Formentera i Diputada del Parlament Balear en la legislatura 1999-2003. La lletrada també va ser membre de l'Executiva del PSIB-PSOE entre 2000-2004 i de l'Executiva de l'Agrupació municipal d'Eivissa el període 2005-2006.

Hernanz fou nomenada Directora Insular de l'Administració General de l'Estat a Eivissa i Formentera, càrrec que ocupa de 2008 a 2011, i fou escollida diputada a les eleccions generals espanyoles de 2011. També ha estat membre de la Diputació Permanent del Congrés dels Diputats i Secretària Segona de la Comissió per a l'Estudi del Canvi Climàtic (2012-2014).

 

  • Fernando Navarro Fernández Rodríguez (Ciudadanos)

Fernando Navarro és llicenciat en Dret i Master in Business Administration (MBA) per l'Institut d'empresa de Madrid. El polític ha estat director de Gestió de l'Hospital de Manacor; director de Gestió de l'Institut de Diagnòstic Biomèdic, i Gerent de l'Hospital d'Inca, fins que va ser destituït arran del cas Alpha Pam.


SENAT

Mallorca (3)

  • Miguel Ángel Ramis Socías (PP)

Miquel Ángel Ramis Socías va néixer a Muro. Ramis es llicencià en Dret el 1980 a la Universitat de les Illes Balears i ha estat batle d'Alcúdia dues vegades; conseller de Medi Ambient durant el període 1997-1999 i delegat del Govern de les Illes Balears els anys 2003 i 2004. Ramís és empresari a més de polític.

  • Catalina Soler Torres (PP)


Catalina Soler Torres és llicenciada en Dret, ha estat batllessa de Felanitx entre 2003 i 2008, diputada autonòmica entre el 2007 i 2011 i posteriorment consellera insular de Medi Ambient. Soler ha estat vicepresidenta primera a la comissió estatal d'incompatibilitats i vocal a la comissió d'indústria, energia i turisme; a la comissió de medi ambient i canvi climàtic i a la comissió mixta de relacions amb el defensor del poble entre febrer i maig de 2016.

  • Margarita Quetglas Quesada (Podemos)

Margarita Quetglas Quesada va néixer a Palma el 1958. Ha treballat d'infermera al Departament de Pediatria del centre de salut de Manacor i d'educadora en salut amb el programa d'alerta escolar i consulta jove de l'IES Mossèn Alcover. Quetglas ha estat portaveu a la comissió de medi ambient i canvi climàtic i a la comissió d'assumptes iberoamericans entre febrer i maig de 2016, i assegura que participa a Podemos per «recuperar les institucions, fer feina per al canvi i desenvolupar la democràcia».


Menorca (1)

  • Juana Francisca Pons Vila (PP)

Juana Francisca Pons Vila va néixer a Maó el 1964. Pons és llicenciada en Ciències Polítiques per la Universitat Autònoma de Barcelona i en Història per la Universitat de les Illes Balears. La política fou directora Insular de l'Administració General de l'Estat i de 2007 a 2011 ha estat membre i portaveu del grup popular al Consell Insular de Menorca. Fou escollida senadora per Menorca a les eleccions generals espanyoles de 2011 i ha estat viceportaveu de la Comissió de Medi Ambient i Canvi Climàtic del Senat.

La senadora va votar en contra d'una moció del PSOE que demanava la paralització de les prospeccions d'hidrocarburs en el Mediterrani, quan la major part dels senadors balears trencaren la disciplina de partit i hi votaren a favor el 2014.

Eivissa i Formentera (1)

  • Santiago Marí Torres (PP)

Santiago Marí Torres va néixer a Sant Llorenç el 1977. Marí és llicenciat en Història de l'art i màster en museologia i museografia didàctica. El polític ha treballat com a professor d'ensenyament secundari i fou secretari a la secció local de Sant Joan de Labritja el 2012. El popular fou escollit tinent d'alcalde de l'ajuntament de Sant Joan de Labritja i regidor d'educació, cultura, patrimoni i esports el 2011 i el 2015; en aquest període fou president del Consell Escolar Insular d'Eivissa.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.