Setmanari d'informació local - 138 anys

Memòria Històrica: «Hi ha hagut errors en la qüestió l'esbucament de Sa Feixina»

Recorden que la fossa de Porreres és la més important de Mallorca

5028
Emissió del pograma La Vila del Pingüí. | Ona Mediterrània

Maria Antònia Oliver i Tonina Mercadal, membres de l'Associació per la Recuperació de la Memòria Històrica han visitat avui demati el programa la Vila del Pinguí. Han parlat alt i clar sobre el monòlit de Sa Feixina, la fossa comuna de Porreres així com les activitats que, com a associació tenen previstes.

Monòlit Feixina

Sobre les previsions d'esbucar el monument que, de moment s'han vist truncades han afirmat que: «El Consell havia d'informar de la seva decisió a totes les parts personades a l'expedient» tot concretant que:

«Hi ha un defecte de forma que parteix del cap dels serveis juridics del Consell de Mallorca el senyor Miquel Barceló» «és mal de creure que no hagi estat intencionat» han afegit.

Fossa de Porreres i actes previstos

«Tots el primers dissabtes de cada mes a les 12h del migdia ens reunim a la plaça de l'Olivar per a reivindicar veritat, justicia i reparació per a les victimes del franquisme. Actualment l'associació esta treballant en l'exhumació d'una de les fosses mes grans que hi ha a Mallorca que es la de Porreres, aquesta es la mes viable per exhumar» expliquen. «La de Palma es inviable perquè hi ha un informe arqueolòlgic en aquest sentit i perquè les restes varen ser traslladades durant el franquisme» han aclarit.

«A la de Porreres, les persones venien majoritariament de les presons de Palma, i de 29 municipis de l'illa 100-120 victimes assasinadas. Quan els familiars anaven a la presó a dur-lis roba per exemple se'ls deia que estein en llibertat, per tant se'ls hi negava la veritat. Les seves morts no estan a cap registre, no consten enlloc. Ni el franquisme ni la democràcia els ha reconegut mai. Per tant no hi havia ni vidues, ni orfes, etc...això fa que sigui una fosa especialment important per a molta gent» han detallat.

«Un cop poguem obrir la fosa, haurem d'estar preparats tant pel que poguem trobar com pel que no. Comptarem amb un equip multidisciplinar on hi haurà el doctor Echeverria que va fer l'exhumació de Victor Jara també és qui va identificar i exhumar els cadavers del president Allende i Victor Jara o Cervantes» han relatat al programa d'Ona Mediterrania.

«El procés d'exhumació, identificació, etc...pot durar entorn de 30 dies, la primera fase. La segona, serà molt mes laboriosa ja que inclou molta feina de laboratori. No sabem el temps que durà. Ara comptam amb el suport del Govern»

Les membres de l'associació han fet una crida als professionals de l'antropologia i l'arqueologia que puguin estar interessat en treballar com a voluntaris en aquestes tasques.

Llibre Aurora Picornell

El programa també s'ha fet ressó d'un nou llibre: «Aurora Picornell 1912-1937 de l'història al simbol» de l'historiador David Ginard. Es tracta d'un dels personatges femenins mes destacats del segle XX a Mallorca. Picornell va militar al Partit Comunista durant la II República. Procedent d'una família obrera del Molinar. Des de molt jove es va implicar en la defensa del feminisme i l'obrerisme.

Amb el cop d'estat del 36, Aurora va ser empresonada i la Nit de Reis de 1937 va ser assasinada al cementiri de Porreres juntament amb 4 dones més. Donada l'influència de Picornell com a simbol dins l'esquerra mallorquina del segle XX, massa poc coneguda encara, s'ha recomanat la seva lectura.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.