Setmanari d'informació local - 138 anys

Joan Veny és investit doctor honoris causa de la UIB

5322

La Universitat de les Illes Balears ha investit, aquest dilluns al matí, el doctor Joan Veny i Clar com a doctor honoris causa de la UIB en una cerimònia molt emotiva. Veny fou nomenat pel Consell de Govern el dia 17 de febrer de 2016 a proposta del Departament de Filologia Catalana i Lingüística General de la UIB.

Amb motiu de l'acte d'investidura, el doctor Joan Veny ha plantat un arbre de l’amor (Cercis siliquastrum L.) als jardins de l’edifici Ramon Llull, arbre que «servarà la seva memòria entre la comunitat universitària».

Després de la presentació i la lectura del nomenament de Joan Veny i Clar com a doctor honoris causa de la UIB, el padrí del doctorand, Jaume Corbera, ha defensat els mèrits de Veny. Ha volgut presentar el doctor Veny com a professor, investigador, divulgador i persona.

Així, Corbera ha explicat com a l'any 1974 va viure «l’oportunitat i l’honor de tenir per primera vegada com a professor un mallorquí que ja feia anys que s’havia instal·lat a Barcelona, on podia fer realitat la seva curolla d’investigació de la llengua catalana, el doctor Joan Veny Clar, de Campos».

També s'ha referit a l'empremta que ha deixat al llarg dels anys el professor Veny: «Bona part dels primers professors de Filologia Catalana d’aquesta Universitat, a partir dels quals es va constituir el Departament de Filologia Catalana, han tengut la sort de rebre les seves ensenyances. El mestratge del doctor Veny perdura directament, doncs, a la nostra universitat a través d’aquestes persones».

L’altra gran i important activitat del doctor Veny, ha estat la investigació, especialment en els camps de la variació lingüística diatòpica, la variació lingüística diacrònica i l’onomàstica. Com a estudiós de la variació lingüística, les seves contribucions i realitzacions més importants pertanyen majoritàriament a la Geolingüística i destaca sobretot l’Atles Lingüístic del Domini Català. Perquè els presents a l'acte es feren una idea de la dificultat amb què sovint es trobaven els enquestadors d'aquest projecte tan gran, Corbera ha citat algunes anècdotes que li van passar al doctor Veny i que surten al preàmbul del primer volum.

Per acabar amb la seva intervenció, Jaume Corbera es refereix al «Joan Veny ciutadà català, Joan Veny compromès amb el seu País, el Joan Veny conscient de les dificultats per les quals ha passat i passa la seva nació i la seva llengua catalanes».

A continuació, el rector de la UIB, Llorenç Huguet, ha investit el doctor Joan Veny i Clar com a doctor honoris causa i aquest ens ha oferit la seva primera lliçó magistral.

Veny ha volgut referir-se a les persones que han promogut aquesta investidura: «Sé que gran part dels components del Departament d’on ha sortit la proposta han estat deixebles meus a la Universitat de Barcelona i hi van rebre el virus de la meva passió per la llengua, han estat responsables de tan gran honor». «Em plau subratllar que la llavor sembrada en aquesta Institució ha donat els seus fruits i d’això n’estic ben orgullós. És per a mi un plaer constatar que ells han estat i són peces medul·lars del prestigi d’aquesta Universitat, almanco pel que fa a la branca del català que, no ho oblidem, és el nirvi, l’ossamenta, el pal de paller de la nostra identitat».

Així, ha començat la seva primera lliçó magistral on ha destacat alguns mots característics inserint-los en contextos d'actualitat: «Queden pocs bobians que encara creuen que el català només és un dialecte. Sols quatre esburbats poden dir que el balear és una llengua diferent de la resta del català. Que Déu hagi perdonat als caparruts com a peixos de xarxa que confonen llengua col·loquial amb llengua estàndard, la que ens uneix i ens fa més grans dins el marc de la catalanofonia. Si el Govern central posa pals a les rodes de la normalització lingüística farem una teringa verda, que volti el perfil de les nostres Illes per defensar els nostres drets».

Tot seguit, el rector ha donat la benvinguda al claustre universitari al nou doctor.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.