Setmanari d'informació local - 140 anys

Frau ajorna la implantació de l’orgànica per «manca de civisme»

L’Ajuntament multarà amb 750 euros a qui dipositi els residus fora de l’horari establert

70327

La implantació de la recollida de la fracció orgànica per als particulars haurà d’esperar. L’Ajuntament ajorna la col·locació dels contenidors marrons al carrer per problemes d’implementació i de «manca de civisme per part de la ciutadania» segons argumenten des de la Vila. Asseguren que els ciutadans no compleixen els horaris que marca l’ordenança que obliga a dipositar el fems i les diferents fraccions al carrer entre les 20 hores i les 6 de la matinada.

La decisió de posposar la recollida d’aquesta nova fracció, que encara no se separa de la resta a Sóller, es donà a conèixer al plenari ordinari celebrat dimecres. Durant el torn de preguntes per part dels grups polítics, el portaveu del PSOE, Jaume Mateu demanà sobre l’estat de la recollida, la implantació del Pla de Residus i la problemàtica sorgida la setmana passada amb l’acumulació de fems al carrer. Al torn de rèplica, la regidora de Medi Ambient, Antònia Frau reconegué que no podrà «complir amb els terminis establerts al Pla de Residus aprovat per plenari pel que fa a la matèria orgànica, perquè la ciutadania no compleix amb els horaris i llença els residus a qualsevol moment», explicà.

A més, el calendari previst per impulsar el nou servei que ara gestiona Sóller 2010 preveia la utilització de vehicles especialitzats que «o s’han romput o no han arribat per manca d’estoc i perquè la primera licitació quedà deserta, per tant, som conscients que d’aquesta manera el servei no pot funcionar correctament». En conseqüència, Frau afirmà que no és un bon moment per impulsar un pla que necessita «una reeducació de la població, que respecti els horaris i la normativa de com i quan llençar els residus als contenidors», per aquest motiu, decidí endarrerir la implantació de la matèria orgànica a Sóller i el Port «possiblement fins al mes d’octubre», explicà.

Multa
De fet, ahir l’Ajuntament informà mitjançant una nota de premsa d’algunes accions que durà a terme per «millorar la gestió i fomentar el civisme». Una de les mesures que generà més polèmica ahir fou l’aplicació de sancions econòmiques de 750 euros a qui dipositi els residus fora de l’horari establert.

Des de la regidoria de Medi Ambient alerten de «l’impacte negatiu que produeix sobre l’entorn, afavoreix l’aparició de plagues i ocasiona males olors i genera sobrecosts». Per això, l’equip de govern fa una crida a la implicació de tota la ciutadania «per avançar cap a un poble més net, saludable i respectuós amb el medi ambient». Les reaccions al comunicat no tardaren a arribar. Des de Més per Sóller denunciaren «la incompetència de l’equip de govern i la nul·la autocrítica amb el conflicte dels residus». El partit comunica a la ciutadania que «a més de pujar la taxa de fems un 32%, ho feim malament i ens castiguen».

Campanya
No obstant això, la regidoria avançà que, per caminar cap a la implantació de la nova fracció, l’Ajuntament començarà una campanya de conscienciació i d’informació cap a la ciutadania. També, es faran uns adhesius als punts de fems i reciclatge amb els horaris que indica l’ordenança per «facilitar que la gent conegui la normativa i evitar que els contenidors estiguin plens a primera hora del matí, generin males olors i donin una imatge negativa dels carrers del nostre poble».

D’aquesta manera, la implantació de la matèria orgànica s’executarà al mateix moment que la implementació del porta a porta projectat al centre de Sóller, de moment, per a la tardor. Mentrestant, continuarà la recollida de les altres fraccions de cartó, envasos i fems com fins ara, i Ecovidrio la fracció de vidre.

El Pla de Prevenció i Gestió de Residus va ser aprovat en un ple el 14 de març de 2025, amb els únics vots a favor del PP i del regidor no adscrit, Pep Porcel i l’abstenció de Més, Seny i PSOE. En aquesta sessió s’aprovà el document i es destinaren 242.000 euros per arrancar-lo i així reduir la taxa de fems el 2026.

PSOE: «Demostra incapacitat de gestió»

El portaveu socialista, Jaume Mateu també reaccionà a la decisió de la regidora, la qual «demostra la incapacitat de gestió d’un tema tan sensible com aquest». Mateu recorda que la recollida de l’orgànica «era l’única acció destinada a reduir la factura de fems i ara ha quedat en no res». El regidor lamenta que «es culpi a la ciutadania quan ja es presentà un Pla de Residus descafeïnat. És un cúmul de despropòsits», sentencià.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.