Setmanari d'informació local - 138 anys

Un 36% dels contractes de treball investigats es trobava en frau de llei

El Pla de lluita contra la precarietat en el treball «millora» aquest estiu les condicions de 5.500 treballadors de les Illes Balears, segons el Govern

6002

El Pla de lluita contra la precarietat en el treball, impulsat per la Conselleria de Treball, Comerç i Indústria amb la coordinació de la Direcció Provincial d’Inspecció de Treball, ha permès que aquest estiu 5.500 treballadors hagin vist millorades les seves condicions laborals, tant per la conversió dels seus contractes temporals a indefinits, per l’ampliació de les jornades o per una nova alta amb contracte indefinit; la xifra suposa un increment del 37% respecte als resultats obtinguts l’any passat.

Durant els mesos de juliol i agost, 32 inspectors de treball han estat vigilant les condicions laborals a totes les Illes. Com a resultats directes de la campanya, s’han modificat les condicions de 3.927 contractes, un increment del 54% (1.377) respecte als 2.550 contractes modificats a la campanya de l’any passat.

El conseller de Treball, Comerç i Indústria, Iago Negueruela, ha presentat els resultats del pla, juntament amb la directora general de Treball, Economia Social i Salut Laboral, Isabel Castro, i el director general d’Ocupació i Economia, Llorenç Pou. En la seva intervenció, el conseller ha explicat que en aquest darrer any, la tendència del mercat laboral està canviant, perquè es produeixen més noves altes en contractació indefinida que en temporal i els contractes a temps parcial disminueixen en relació a fa un any.
Negueruela ha expressat que, tot i aquest gir de tendència, «el Govern seguirà lluitant contra la precarietat i vetllant per la qualitat de l’ocupació, i és important expressar un missatge inequívoc que seguirem treballant en aquesta línia, tal com fixen els Acords pel Canvi d’inici de Legislatura».

Contractes temporals: un de cada tres en frau de llei

El conseller ha manifestat que per a la campanya d’enguany s’ha comptat amb més temps per poder coordinar i planificar l’activitat inspectora, per la qual cosa s’han obtingut resultats millors que l’any passat, quan el Pla de Lluita es va haver de programar en tres setmanes per poder arribar al mes d’agost.
Pel que fa a la revisió de contractes temporals, s’han investigat un total de 9.256 contractes, dels quals 3.381 s’han transformat en indefinits, el que suposa que més d’un de cada tres contractes (36%) es trobava en frau de llei. L’any anterior, el percentatge de transformacions va ser del 25%.

453 ampliacions de jornada

Quant a parcialitat, dels 2.674 contractes revisats enguany, un total de 453 han experimentat una ampliació de jornada. Es tracta d’una xifra similar a la de l’any anterior tot i que –segons ha precisat Negueruela- «la parcialitat a la contractació està retrocedint en el mercat de treball». En el balanç de la campanya també s’han d’incloure 93 faltes d’alta a la Seguretat Social que han estat transformats.
Per acabar, el conseller Negueruela ha indicat: «Sempre hem manifestat que les polítiques de control de la precarietat i a favor de la qualitat de l’ocupació són útils, però es fan necessàries reformes legislatives perquè es puguin reforçar aquestes accions». En aquest sentit, ha afegit que «les polítiques de control són molt més eficaces que les bonificacions per convertir contractes temporals en indefinits», que només han suposat la bonificació d’una situació d’il·legalitat.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.