Setmanari Sóller

Setmanari d'informació local - 137 anys

L'Escola de Tardor dels socialistes aborda la memòria històrica analitzant la participació del creuer Baleares a la «desbandá»

6036

La Federació dels Socialistes de Mallorca ha celebrat aquest dissabte la seva XXa edició de l'Escola de Tardor.

PSIB

La Federació dels Socialistes de Mallorca ha celebrat aquest dissabte la seva XXa edició de l'Escola de Tardor. Francina Armengol i Sílvia Cano han inaugurat la jornada de formació recordant la recent obertura de la fossa de Porreres i assegurant que «arribam tard, però val la pena lluitar i governar fent política d'esquerres per restituir la memòria i la dignitat»

José Hila també ha participat en una taula rodona sobre el monòlit de Sa Feixina amb Maria Antònia Oliver després d'escoltar als autors del llibre «1937. Éxodo Málaga-Almería. Nuevas fuentes de información»

A banda de la fossa de Porreres els socialistes han analitzat la participació del creuer Baleares a un episodi de la Guerra Civil conegut com la «desbandá», un èxode de milers de civils que foren atacats per terra, mar i aigua mentre fugien de la guerra per la «carretera de la mort», entre Màlaga i Almeria.

Aquesta jornada de formació, debat i anàlisi dedicat a la militància i a la ciutadania progressista de Mallorca s'ha plantejat, segons els socialistes,  «per conèixer, des del rigor i el debat acadèmic, què va implicar la participació del creuer Baleares en aquest episodi de la guerra, així com el significat del monòlit que el commemora a Sa Feixina».

Obertura de la fossa

Armengol ha recordat com «un dels moments més intensos com a presidenta», l'obertura de la fossa de Porreres assegurant que «arribam tard, sabem que la democràcia no ha estat a l'altura de les circumstàncies amb la gent que va lluitar per la democràcia i la llibertat, però val la pena lluitar i governar fent política d'esquerres per restituir la memòria i la dignitat».

Armengol ha destacat la «necessitat de saber el que ha passat per no repetir els errors del passat», així com és molt necessari per l'esquerra «saber d'on venim per saber a qui no hem de trair mai».

Sílvia Cano ha fet referència a la «desbandá» i a la participació del creuer Baleares recordant el monòlit de Sa Feixina que «lluny de restituir la memòria de les víctimes, el que fa és enaltir als botxins», pel que ha apostat perquè els «espais públics han de ser llocs de convivència, no humiliar la memòria de les víctimes i, ara que hem obert les fosses, el proper debat públic que hem de tenir és els dels símbols i la restitució de la memòria».

Aquesta ha estat la primera jornada de la XXa edició de l'Escola de Tardor que continuarà el proper dissabte 26 de novembre per debatre sobre «El futur de la socialdemocràcia» amb Ramón Cotarelo, politòleg, catedràtic emèrit de Ciència Política i de l'Administració de la Universidad Nacional de Educación a Distancia; a més de Pere Joan Pons, secretari d'Idees i Programes del PSIB-PSOE i diputat socialista per Balears, i el politòleg Eli Gallardo.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.