Setmanari d'informació local - 138 anys

José Ramón Bauzá: «Mai vàrem fomentar l'ús d'una llengua sobre l'altra»

7492

L'expresident del Govern Balear, José Ramón Bauzá, ha visitat el programa La Vila del Pingüí, d'Ona Mediterrània.

Pots escoltar l'entrevista fent clic al podcast:

Què és més difícil, ser president del Govern Balear o tornar a presidir el PP?

Són dos reptes totalment diferents. Per presidir el PP has de guanyar la confiança dels teus afiliats i per presidir un Govern has de guanyar la confiança dels teus ciutadans.

Per què voleu tornar a presidir el PP balear?

Jo vaig decidir donar una passa a un costat durant la meva etapa de President del Govern. Passat aquest temps tenc il·lusió, confiança i el suport necessari per donar aquesta passa endavant.

Des del vostre anunci com a candidat, no vos heu comunicat amb Biel Company, teniu un contacte quasi nul amb l'actual president del PP Miquel Vidal i la portaveu del vostre partit al parlament, Marga Prohens ha afirmat que vostè s'està equivocant. Des de Madrid, el vicesecretari de comunicació Pablo Casado ha avisat que "no és moment de parlar de congressos regionals", i l'expresident de les Balears i del PP, Gabriel Cañellas, ha qualificat les seves intencions actuals com "pixar fora de test". Amb tots aquests precedents, esteu confiats que guanyareu el congrés per tornar a presidir el PP?

No hauria donat aquesta passa sense la convicció que tenc el suport dels afiliats. Entenc que, en l'àmbit nacional, ara toca parlar del congrés nacional. Però el que sí que és cert és que s'ha de comptar amb el suport de la militància, i per això jo crec que tenc el suport majoritari.

Compta amb el suport de l'ex-líder del PP de Palma, José María Rodríguez?

Sí, ell ha fet públic dins l'àmbit intern el seu suport al projecte que vull liderar.

Creu que actualment pot estar orgullós de comptar amb el suport d'una persona acusada pel jutge Manuel Penalva Rodríguez, com l'"artífex a l'ombra" de l'"estructura corrupta" de la policia local de Palma?

Hem de deixar que la justícia faci la seva feina, jo sempre he respectat totes les decisions judicials. Igualment no crec que les persones de rellevància en un partit siguin tan importants per donar suport quan la forma de participació consisteix en "una persona, un vot".

És cert que el dia de la presentació de la vostra candidatura el Partit Popular vos va tancar les portes de la seva seu a Palma?

Quan vaig ser president, mai vaig tancar la porta a cap afiliat. I quan arribi a la presidència del partit deixaré les portes obertes per a qualsevol persona que vulgui utilitzar la seu per al que sigui oportú.

Què penseu quan l'esquerra vos considera el millor aliat perquè el pacte progressista es mantingui en el poder a les Balears?

El meu compromís és dur a terme allò que els meus afiliats considerin en l'àmbit programàtic. Allò que em preocupa i m'ocupa és aconseguir la màxima confiança dels afiliats, no faig consideracions del que diguin altres formacions polítiques.

Quines sensacions vàreu tenir l'endemà d'haver generat que més de 100.000 persones es manifestin a les Balears aconseguint la concentració més nombrosa de la història de les Illes?

Hem de respectar totes les manifestacions que es facin. A ningú li agrada que li facin manifestacions, però a nosaltres ens va tocar una etapa complicada. La primera visita que vaig rebre al meu despatx va ser per part de la interventora de la Comunitat Autònoma, la qual em va dir que havíem de pagar les nòmines i no teníem doblers. Per tant, vàrem haver de prendre decisions complicades. La posada en marxa del trilingüisme era un compromís inclòs en el nostre programa electoral. A partir d'aquí tot és millorable, però jo no podia renunciar com a President a un fet tan definit per part del suport majoritari que vàrem tenir a les urnes. Però, si avui hagués d'aplicar el trilingüisme, possiblement ho aplicaria d'una altra manera.

Els missatges que no arriben a través de les urnes, com la resposta de rebuig de la comunitat docent i la decisió del 90% de pares i mares de les Balears per demanar un ensenyament dels seus fills en català, també haurien de tenir cabuda en les vostres decisions?

Jo crec en la llibertat. Hi ha d'haver una llibertat dels pares per decidir la llengua amb la qual els seus fills han de ser educats. I a mesura que van passant els cursos escolars s'han d'afegir les altres llengües perquè els nins parlin les dues llengües oficials i una tercera llengua que sigui l'anglès. No tots els pares tenen els recursos econòmics perquè els seus fills aprenguin anglès. Vull que l'escola pública et doni les mateixes oportunitats en matèria formativa perquè tots els nins sàpiguen les tres llengües. I tot el projecte d'aplicació del trilingüisme el vàrem aplicar escoltant i prenent nota de les propostes de la comunitat educativa.

Enteneu que 100.000 persones es varen manifestar dia 29 de setembre del 2013 en contra de la llibertat?

La llibertat és poder desplaçar les nostres discrepàncies. Jo respect les persones que es varen manifestar, però hi havia una connotació política que no podem obviar. Tenc amics que estaven dins la representació sindical i em deien que havien d'anar a la manifestació, i jo ho vaig respectar. Però nosaltres teníem l'aval de les urnes i ho vàrem intentar fer amb les millors intencions. Però va passar el que va passar i es tracta d'aprendre.

La comunitat educativa no es va sentir escoltada durant el seu mandat

Els diversos consellers d'Educació es varen reunir en nombroses ocasions amb els diferents representants dels sindicats. Però els sindicats varen ser superats per una plataforma educativa sense representació formalment reconeguda com a sindicat. De fet, els mateixos sindicats afirmaven que no podien negociar amb aquesta plataforma creada al marge de la seva representació. Per tant, nosaltres vàrem negociar al màxim. Si tu negocies l'aplicació del TIL però l'altra part el vol retirar, es fa molt complicat negociar

El Tribunal Superior de Justícia de les Balears va demanar la paralització cautelar del TIL però el seu govern ho va imposar per decret

Ens varen indicar que el procés no era adequat des del punt de vista jurídic però nosaltres vàrem utilitzar les eines legals oportunes per superar aquest matís arribat per part dels Tribunals.

Entén que les persones que es varen manifestar en contra del TIL no volien aprendre anglès?

No dic ni una cosa ni l'altra, només exprés que és molt important que hi hagi una capacitació i formació lingüística de les tres llengües per igual.

Coneix la situació lingüística del català a la comunitat on ha estat President?

Jo el que interpret és l'ús en llibertat. Que et puguis dirigir al teu entorn en la llengua que vulguis, sigui aquesta el català o el castellà. Això per mi és el rellevant i important. I que no es posin traves, tampoc des de l'administració.

Per què molts de mitjans en català varen deixar de rebre ajudes durant el seu mandat?

Mai vàrem fomentar l'ús d'una llengua sobre l'altra. Vàrem haver de prescindir de moltes línies d'ajuda perquè no teníem recursos suficients i perquè la prioritat era pagar als proveïdors. El primer dia que, com a president, vaig entrar al Parlament, em vaig trobar a totes les entitats de persones amb discapacitat i de gent amb dependència que m'esperaven per demanar-me que pagués les seves factures. Quan havíem fet la reunió de canvi de carteres amb el president Antich m'havia dit que estaven al corrent dels pagaments que tenien crèdit, cosa que era incerta.

Si torna a ser president del PP, recuperarà el TIL, el català tornarà a ser un mèrit i eliminarà l'ecotaxa?

Crec en el trilingüisme, no crec que el català hagi de ser un requisit per accedir a l'administració, pens que ha de ser un mèrit. Algú creu que hem de prescindir de grans professionals pel fet que el català sigui un requisit? Jo pens que no, però respect profundament aquelles persones que pensen el contrari i m'agradaria que respectessin també el meu punt de vista. No crec amb l'ecotaxa perquè no és una taxa, és un impost. A la nostra economia, com menys impostos hi hagi, més consum es produeix i mitjançant els impostos indirectes és possible fer una major recaptació que pugui repercutir en els interessos de tots els ciutadans.

Un turoperador, per 50 cèntims, et canvia el destí del viatge contractat. No és adequat posar traves. El turisme avui en dia ens funciona molt bé. Però això, demà passat, pot canviar. Hem de ser autosuficients en matèria turística i no dependre de les desgràcies externes. Es pot fer la mateixa feina augmentant l'eficiència de l'administració i baixant al màxim els impostos. Francament, crec que l'ecotaxa no és positiva perquè si demà passat els turoperadors decideixen canviar, ens en recordarem dels 50 cèntims d'aquesta.

La imposició de la Llei de símbols durant el seu mandat xoca amb l'ús de la llibertat que avui propugna

La Llei de símbols té com a intenció que als espais públics no es pugui fer ús de símbols o expressions que no siguin les pròpies d'aquell espai públic ni facin referència a altres comunitats autònomes que no siguin la nostra. Era una llei com la que existeixen a altres comunitats autònomes. No tenia més intenció que aquesta.

Quina llengua hem utilitzat per realitzar aquesta entrevista?

No sóc filòleg, però el que hem fet és entendre'ns. Uns li diran "català", uns altres "català de Mallorca", un altre "mallorquí" i un altre "balear". Jo diria que xerram amb normalitat, amb tranquil·litat i que ens hem expressat sense cap tipus de trava.

 

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.