Setmanari d'informació local - 138 anys

MÉS per Mallorca escenifica el seu suport a Vicenç Vidal

7722

Més de 200 persones han omplert el Casal Pere Capellà d’Algaida per mostrar el seu suport a la gestió i a les polítiques impulsades per la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, com a resposta a la «campanya bruta» que segons MÉS, «aquestes darreres setmanes ha patit l’equip i la institució». MÉS per Mallorca ha convocat aquesta assemblea extraordinària oberta a la militància i a simpatitzants, d’una banda, per mostrar el seu suport a Vicenç Vidal i al seu equip i, de l’altra, «per poder informar de primera mà de les mesures que la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca ha pres per fer front, entre d’altres, als danys ocasionats pel temporal i per combatre i prevenir els efectes del bacteri Xylella fastidiosa, que ha estat localitzat a alguns exemplars de les Balears».

El conseller ecosobiranista i el seu equip han pogut respondre les preguntes i les demandes dels assistents i han transmès un missatge de «calma i solvència». Vicenç Vidal ha dit: «Ens comprometem a compensar les pèrdues dels pagesos arran del temporal de gener una vegada s’hagin quantificat els danys arran de les inspeccions tècniques que du a terme el servei d’agricultura i que se centren en cereals, les hortalisses i patata». Vidal s’ha compromès a «estar devora el sector tal com ho varem fer durant la sequera», quan «es varen mobilitzar quatre milions d’euros, dels quals ja s’han abonat 3,6 milions».

Respecte als danys provocats pel temporal, l’equip de la Conselleria també ha volgut deixar clar que «les inundacions no s’han produït per la manca de neteja dels torrents, sinó per la seva incapacitat d’evacuar el 60% de la pluja que cau en un any en només dos episodis espaiats per setmanes de diferència». De fet, la Conselleria ha duplicat el pressupost de neteja de torrents respecte la legislatura passada amb 3,8 milions enguany.

Les organitzacions agràries han manifestat el suport a les actuacions de la Conselleria davant la Xylella fastidiosa i en el canvi de protocol d’eradicació, que es va aplicar al primer brot que es va confirmar el novembre de 2016 a Porto Cristo.

Pel que fa a les ajudes al sector, amb el cobrament del mes de gener ja s’han pagat 18.325.725 euros de la Política Agrària Comuna (PAC) mentre que del Programa de Desenvolupament Rural (PDR) durant el 2016 s’han abonat 7,1 milions i les concessions sumen 31,2 milions d’euros, això suposa un 21% de tot l’import del PDR 2014-2020.

Respecte a les ZEPAS, Vidal ha afirmat que «enfrontar agricultura i medi ambient, quan ambdós componen la fesomia de les illes és un altre atac injustificat ja que en àmbits agraris no suposarà canvis en els cultius ni interferirà en les tipologies utilitzades pels pagesos envers a la seva activitat i producció».

MÉS per Mallorca considera «inadmissible» que s’hagi orquestrat una campanya per atacar directament a Vicenç Vidal i s’hagi utilitzat la desinformació, les mentides i la demagògia sobre temes tan sensibles com les ajudes pels danys patits pel temporal als nostres pagesos, les inundacions, la Xylella fastidiosa i el pagament de les ajudes europees i estatals, a més de l’ampliació d’algunes Zones d’Especial Importància per a les Aus (ZEPA).

De la seva banda, el coordinador de MÉS per Mallorca, David Abril, ha remarcat que «Volem deixar clar a tots aquells que intoxiquen i manipulen per assolir els seus interessos personals que, mentre ells ataquen, MÉS avançam» i ha afegit que «Seguirem protegint el territori i impulsant mesures per aprofundir en un canvi de model econòmic. Tenim la confiança i el suport de la gent del sector». L'altra coordinadora, Bel Busquets ha volgut afegir que «Ells tenen tractors i els rólex, però nosaltres estam al costat de la gent i avançam protegint aquesta terra i qui la treballa, amb responsabilitat, consens i solucions».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.