El Consell de Govern, a proposta de la Presidència, ha aprovat l’acord pel qual es concedeix la Medalla d’Or de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears a Maria del Mar Bonet, «en reconeixement als cinquanta anys de la seva valuosa trajectòria artística, pel compromís cívic permanent que ha tingut en defensa de la nostra llengua i de la nostra cultura, i per la projecció internacional de la nostra identitat» i a Joan Veny i Clar, «en reconeixement a la tasca desenvolupada així com als mèrits assolits al llarg d’una vida dedicada a la recerca i la cultura en matèria de dialectologia i lingüística».
La institució de la Medalla d’Or de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, la més alta distinció que concedeix el Govern, té per objecte honorar els mèrits assolits, de manera individual o col·lectiva, per les persones físiques o jurídiques que s’han distingit per la seva trajectòria personal o professional en defensa, promoció o foment de les institucions i dels interessos generals de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i la tasca de les quals ha tengut una projecció especial fora de l’àmbit de les Illes Balears.
Maria del Mar Bonet i Verdaguer, nascuda a Palma l’any 1947, celebra enguany cinquanta anys de carrera musical. Inicià la seva trajectòria a Mallorca abans de complir 20 anys i aviat es traslladà a Barcelona, on s’incorporà al grup Els Setze Jutges i formà part del moviment de la Nova Cançó. Les Illes Balears han estat el centre de la seva obra i el punt de referència des del qual aquesta s’ha desenvolupat al llarg dels cinquanta anys de la seva carrera, sempre amb els peus a les Balears i, especialment, a Mallorca.
La seva trajectòria s’ha caracteritzat per la reivindicació i defensa de la llengua i cultura catalanes, la recuperació i difusió de la cultura pròpia de les Illes musicant poetes mallorquins i menorquins principalment, la difusió de la cultura popular de les nostres illes i la fusió i integració en el marc de les arrels comunes de la cultura mediterrània.
Ha contribuït a projectar la llengua catalana i la seva identitat cultural arreu del món, amb actuacions en el conjunt del continent europeu, al nord d’Àfrica i al continent americà, i ha arribat amb la seva música i la seva interpretació fins al Japó i Síria.
Joan Veny i Clar, nascut a Campos l’any 1932, és doctor en filosofia i lletres i catedràtic emèrit de dialectologia catalana de la Universitat de Barcelona. És membre numerari de la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans, membre de l’Académie des Langues Dialectales, membre de l’Estudi General Lul·lià de Palma i membre d’honor de la Societé de Linguistique Romane.
Ha estat director de la Secció de Llengua del Centre de Barcelona de l’Institut d’Estudis Andorrans; president del Consell Superior del TERMCAT; vocal, vicepresident i president de l’Associació Internacional de Llengua i Literatura Catalanes, i director, juntament amb Antoni M. Badia Margarit, de la revista Estudis Romànics.
Ha dedicat la seva tasca investigadora especialment a l’estudi i la recerca de la variació lingüística, amb una gran contribució a l’etimologia del lèxic de la llengua catalana, i ha estat reconegut com una personalitat de prestigi en l’àmbit de la filologia romànica.
La seva activitat s’ha desenvolupat, principalment, en el marc de la geolingüística. Col·laborador des del 1954 de l’Atles Lingüístic del Domini Català, en va ser responsable des del 1964 i, actualment, és codirector de la publicació, amb Lídia Pons —set volums des del 2001, encara en curs. També és l’autor del Petit Atles Lingüístic del Domini Català, amb quatre volums apareguts.
A més, va coordinar l’equip encarregat de les enquestes catalanes per al Léxico de los marineros peninsulares; ha participat, també, en l’Atlas linguistique des Côtes de l’Arc Nord-occidental de la Méditerranée i és el director de l’Atlas Linguistique Roman.
Ha fet importants contribucions en l’àmbit de l’onomàstica i ha estat el promotor i el primer director del projecte «Scripta», recopilació de texts catalans de totes les èpoques històriques i de totes les àrees dialectals.
És l’autor de diversos llibres, entre els quals destaquen Els parlars catalans, Mots d’ahir i mots d’avui, Aproximació al dialecte eivissenc, Escriptura i oralitat a Mallorca o Perfils lingüístics balears, i també és autor de mes de quatre-cents articles.