Setmanari d'informació local - 138 anys

MÉS dibuixa la història de Palma en clau de dona

8116
Un moment del recorregut de ‘Palma en femení’. | MÉS per Palma

Na Peix Frit, les bruixes, Manuela de los Herreros i Maria Antònia Salvà són algunes de les dones que s’han donat a conèixer durant la visita cultural que ha organitzat aquest dissabte MÉS per Palma. Durant el recorregut de la visita de “Palma en femení”, que ha estat guiada per la poeta i feminista Àngels Cardona Palmer, s’han conegut diferents situacions que varen viure les dones de Ciutat des de la invisibilitat, l’assetjament i la discriminació que varen patir, fins a la destresa, la intel·ligència i les aptituds artístiques que presentaven. Així, més d’una trentena de persones s’han reunit al Palau de l’Almudaina, punt de partida per dibuixar la història de Palma en clau de dona.

La regidora d’Ecologia, Agricultura i Benestar Animal de MÉS per Palma a l’Ajuntament, Neus Truyol, ha agraït la participació dels assistents i ha donat el tret de sortida a la visita. Truyol ha remarcat la importància de les sortides culturals per valorar i donar a conèixer la història Palma. «Conèixer les dones que han destacat a Ciutat és una de les principals vies per aconseguir la igualtat i la cohesió social», ha destacat.

La regidora també ha remarcat que, tot i que s’acosta el Dia de la Dona Treballadora, «cada dia és 8 de Març i per això hem d’assegurar polítiques que garanteixin la igualtat entre homes i dones».«Volem canviar la democràcia i ho volem fer en clau femenina i, amb aquesta passejada, tenim l'oportunitat de donar cara de dona als espais comuns de la ciutat», ha afegit.

La regidora ha posat en valor la bona feina que està fent l’Institut Balear de la Dona, a més de convidar als participants a unir-se al Pacte Social contra les violències masclistes: «Es tracta d’una primera passa per comprometre’ns en el nostre dia a dia a portar a terme accions per aconseguir una societat sense violències masclistes».

Així mateix, Truyol ha explicat que «com que hi ha hagut molta demanada per participar a la visita i molta gent no ha pogut venir, tornarem a organitzar el recorregut més endavant».

El recorregut

Àngels Cardona Palmer ha explicat la història de dotze dones “traspassades” durant el recorregut per la ciutat alta de Palma. Cardona ha introduït les protagonistes amb la visita als llocs on varen viure o a espais que han permès parlar de les seves condicions. La poeta i feminista ha destacat que «el concepte de l’itinerari no és cronològic ni temàtic, sinó que consisteix en seguir els carrers de la Palma antiga i ubicar les dones i els temes que ens interessen». Així, durant més de dues hores, Cardona ha donat a conèixer la vida de Beatriu de Pinós, com a dona culta; d’Elisabet Safortesa per introduir el paper de les dones reprimides del segle XVI; de l’escriptora del segle XIX, Maria Antònia Salvà; “Na Peix Frit”, com a dona enginyosa, i el poder que tenien les bruixes durant l’edat mitjana i segles posteriors, entre d’altres.

Els assistents s’han mostrat, en tot moment, interessats i participatius i han volgut compartir més coneixements sobre les protagonistes per dibuixar una història comuna sobre aquestes dones.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.