Setmanari d'informació local - 138 anys

Glosadors de Mallorca: «Feim costat a Valtònyc perquè la seva expressió forma part del mateix univers de la glosa»

8256

L’Associació Cultural Glosadors de Mallorca ha fet públic un comunicat mitjançant el qual manifesta el seu suport al raper Josep Miquel Arenas, Valtonyc, «davant el judici a què l’ha sotmès una denúncia que atempta contra la llibertat d’expressió». Els glosadors manifesten que «El rap i la glosa són, en essència, una mateixa cosa, i l’oralitat improvisada i cantada sempre ha conformat una crítica contra el poder establert i els poderosos, amb un llenguatge viu i directe, que metaforitza la realitat i la contextualitza en una dinàmica creativa on la paraula esdevé l’única eina de controvèrsia» i afegeixen: «Ningú mai no es pot sentir denigrat per una glosa, per molt crítica que sigui, ja que estam parlant d’una forma d’expressió que té una llarga tradició literària i que forma part de la mateixa essència del poble. Aquesta circumstància ratlla l’esperpent».

Els Glosadors de Mallorca, «com tots aquells creadors que fan de la paraula oral improvisada i cantada un art», «feim costat a Valtònyc perquè la seva expressió forma part d’aquest mateix univers de la glosa, amb tots els components que sempre li són propis: lliure, àgil, persuasiva, crítica i incisiva. Si a una glosa, o a un rap, se li retallen aquestes característiques deixa de tenir sentit i no pot jugar el paper que, des de tots els àmbits de la societat, se li atribueixen –i, com hem esmentat, des de temps ancestrals se li ha atribuït-».

L'associació de glosadors acaba afirmant: «Lamentam aquesta situació on la manca de llibertat d’expressió desemboca en una visió molt perillosa cap a la creativitat, els artistes de la paraula i la tradició literària».

De la seva banda, Mateu Xuri ha fet pública la següent glosa:

No cerquen el teu silenci;

volen instaurar la por.

El tremolor dins el cor

perquè ningú no es defensi.

No és que amb tu avui comenci

cap casta de linxament.

L'estat altiu, prepotent,

fa del poble un no-ningú

i sap, Valtònyc, que amb tu

ha creat un precedent.

El glosador Pere Pep ha fet aquesta altra:

Havíem de votar un jutge

per representar al Congrés

idees que sempre Més

han emmascarat de sutge?

Espanya és com una truja

inflada de repressió,

envien a la presó

un jove per donar canya

sí que reformen Espanya...

i es per deixar-la pitjor

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.