Setmanari d'informació local - 138 anys

Un llibre analitza l'obra literària i periodística de Miquel M. Serra

8868
Portada del llibre i algunes imatges contingudes en el volum. | Setmanari Sóller

Aina Nigorra Vaquer, sollerica llicenciada en filologia catalana, acaba de publicar a l’editora Promomallorca el llibre ‘El llegat periodístic i literari de Miquel Manuel Serra Pastor. Recerca i anàlisi dels seus articles al setmanari Sóller’. El llibre ha estat presentat aquest divendres a Can Prunera de Sóller.  

És tracta, com diu el títol, d’un recull i anàlisi dels textos periodístics i literaris que publicà Miquel Manuel Serra Pastor (1903-1980) en aquest setmanari entre els anys 1922 i 1972.       

El treball de Nigorra, que ha estat el seu treball de final de carrera en filologia,  es fonamenta, segons paraules de l’autora «en la reconstrucció de la seva biografia i ideologia i en l’estudi de la seva obra narrativa i periodística».
Bona part d’aquesta anàlisi s’ha pogut dur a terme -degut a la manca de bibliografia sobre Miquel Manuel Serra, amb aportacions orals dels seus tres fills Pere, Trinitat i Antoni Serra Bauzà.

En aquest sentit l’obra inclou un presentació del seu fill primogènit Pere A. Serra, president d’honor del Grup Serra i Fill Il·lustre de Sóller, el qual remarca que en aquest llibre el lector «podrà constatar la visió d’un autor compromès amb la llengua i la cultura catalanes, amb la defensa del paisatge i amb la democràcia».

Pere A. Serra en la seva qualitat d’editor ja publicà anys enrere algunes obres del seu pare com ‘Crist’ i la traducció al català que feu de l’obra de Camilo José Cela ‘La familia de Pascual Duarte’.

Per la seva banda el seu altre fill, Antoni Serra, també fa una important aportació a aquest edició. Antoni Serra, destaca en el seu pròleg que Nigorra «recull en el seu treball de forma impecable algunes circumstàncies de la vida social i literària de l’autor d’Agredolç i de Catalinoi (obres de Miquel M. Serra) que configuraren el sentit essencial de la seva personalitat».

Andreu Arbona

L’escriptor posa com a exemple «la seva gran amistat amb Andreu Arbona, amb el qual compartia aficions literàries i que va ser el que l’impulsà i el va animar a escriure al ‘Sóller’».

Aina Nigorra ha estructurat el seu treball fent un esbós biogràfic de la família Serra de Sóller i un recorregut per la formació, el tarannà personal i l’activitat professional de Miquel Manuel Serra Pastor. Evidentment on més profundament capbussa és en la seva obra narrativa: narrativa breu -de la qual se n’han publicat varis reculls- destacant també les dificultats que va tenir per poder publicar la seva obra durant la dictadura; narracions en castellà i en català; traduccions; novel·les, etc.

El bessó del treball és l’anàlisi de la seva obra en aquest setmanari i la reproducció d’uns 150 articles, així com la relació que va mantenir durant mig segle amb aquesta publicació fundada l’any 1885 per Joan Marquès Arbona.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.