Setmanari d'informació local - 138 anys

Troben a les Balears un bosc de coral bambú, una espècie en perill crític d'extinció

10210

Científics d'Oceana, l'Institut Espanyol d'Oceanografia i la Universitat de Bari (Itàlia) han descrit per primera vegada un bosc de coral bambú (Isidella elongata) i la biodiversitat associada a ell. El bosc va ser trobat a més de 400 metres de profunditat al Canal de Mallorca i conté una sorprenent densitat de colònies d'aquesta espècie de gorgònia, que es troba en perill crític d'extinció a la Mediterrània.

«Les poblacions de coral bambú han disminuït més d'un 80 % a la Mediterrània i es troben greument amenaçades», explica Ricardo Aguilar, director de Recerca i Expedicions d'Oceana a Europa i coautor de l'article. «El bosc que hem trobat a les Balears és, per la seva extensió i densitat, una de les majors agrupacions de coral bambú de la Mediterrània i d'ell depenen desenes d'espècies. Aconsegueix densitats de més de 2.500 colònies per hectàrea, mentre que en zones properes impactades per la pesca d'arrossegament de fons amb prou feines arriben a 30-60».
 
L'estudi s'ha publicat en un article científic a The European Zoological Journal. El bosc se situa entre les muntanyes submarines d'Ausiàs March i el Banc d'Oliva i un camp de pockmarks -zones d'escapament de gasos-, de manera que també es localitza en un ambient geològic de gran interès. Es tracta d'una zona dins del Canal de Mallorca que Oceana proposa protegir, situada a l'est d'Eivissa i Formentera i que compta amb diverses muntanyes submarines.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.