Una altra manera de gestionar la fracció orgànica de residus domèstics és possible. Així ho pensen un grup de famílies d’Esporles interessades en participar al projecte pilot de compostatge comunitari que promou l’Ajuntament d’Esporles. Per arrancar la iniciativa, aquest dijous es va celebrar la primera reunió i es va informar de com s’articularà el projecte.
Per començar, els ciutadans col·laboradors del projecte rebran una formació teòrica i pràctica, a càrrec d’experts de l’Associació Amics de la Terra, sobre com fer el procés d’una forma correcta i eficaç: quins residus hi poden aportar, com s’han d’incorporar, quin tractament se’ls hi ha de donar, etc. A aquestes sessions de formació també hi podran assistir persones interessades en fer el procés de compostatge a casa seva.
Paral·lelament, a una zona habilitada al Parc Verd, s’instal·laran quatre compostadors on les famílies participants hi aportaran els residus orgànics de les seves llars. Al Parc Verd hi haurà personal municipal de control i suport del procés, que seran els encarregats de triturar restes de poda que també s’aportaran als compostadors en la mesura necessària. A més, es realitzarà un registre de pesatge de tota la matèria orgànica que s’hi aporti i del compost que s’obtengui, per fer un estudi dels resultats.
La participació està oberta a altres ciutadans que encara s’hi vulguin adherir, només cal que es posin en contacte amb l’Agenda 21. També cal dir que, independentment, tots els participants continuaran gaudint del servei de recollida selectiva porta a porta de totes les fraccions com fins ara, de forma que no s’obliguen a dur al Parc Verd la totalitat dels seus residus orgànics.
La batlessa, Maria Ramon i el regidor, Albert Salido, explicaren als assistents que la intenció és començar el proper mes de juny i establir un any com a període de la prova pilot. Si el projecte obté l’èxit esperat, s’instal·laran altres punts de compostatge comunitari a altres indrets del poble per tal de poder fer extensiva la participació a altres llars.