Setmanari d'informació local - 138 anys

L’historiador Ramon Rosselló treu a la llum un llibre que posa «noms i llinatges» a la repressió franquista a Felanitx

10438
L’historiador Ramon Rosselló treu a la llum un llibre que posa «noms i llinatges» a la repressió franquista a Felanitx.

Aquest divendres es presenta el llibre de l’historiador felanitxer Ramon Rosselló que documenta la Guerra Civil a Felanitx. La presentació de ‘Felanitx 1931-1952’ tendrà lloc a partir de les 20.00 hores a Llibres Ramon Llull. Així mateix, el pròxim dimecres es presentarà també a la Casa de la Cultura de Felanitx a partir de les 20.00 hores.

La Guerra Civil espanyola és un dels períodes més controvertits de l’època contemporània i és el tema que aborda l’historiador Ramon Rosselló Vaquer (Felanitx, 1944) en el seu darrer llibre que, concretament, documenta allò que va ocórrer al seu poble natal, Felanitx.

La guerra a Felanitx és un dels capítols que genera més expectació, dia a dia es narren els successos principals de l’illa i sobretot els que afecten a la localitat del llevant mallorquí. Detencions, assassinats, botxins, tot això i més apareix narrat en format de crònica. Tal com ens té acostumats Ramon Rosselló, són els documents el que parlen i és el lector qui pot interpretar, en aquest cas, l’horror d’una guerra. La postguerra, que també es documentada per Rosselló, «és la continuació del dolor d’una guerra que ha deixat fam i ha imposat un llarg silenci». L’obra de Rosselló té una segona part que són les biografies on apareixen descrits els principals protagonistes d’aquella època, «sense pèls a la llengua i amb la voluntat d’explicar els fets històrics tal com van ocórrer», es posa nom i llinatges als principals implicats en la repressió a Felanitx i a Mallorca. A més, també podem conèixer a tots els felanitxers represaliats pel franquisme.

Més informació sobre el llibre

Però l’obra de Rosselló no només s’atura a conèixer el període de la guerra sinó també posa llum sobre la tasca política, social i cultural que es va realitzar a Felanitx durant la Segona República espanyola. Un període prolífic i que es percep perfectament mitjançant la lectura del llibre de Rosselló. Apareixen noms coneguts com el del batle Pere Oliver Domenge. Al llibre podem palpar la feina feta en el camp de l’educació; cal tenir en compte que aquesta va ser una de les iniciatives més destacades del consistori republicà, amb Pere Oliver al capdavant. Mitjançant la lectura del llibre, també s’entreveu el fort conflicte que s’acabà generant entre el consistori republicà i l’església local, els republicans treballaren per una vertadera secularització de la societat felanitxera posant punt i final a antics privilegis de l’Església Catòlica.

La República va ser un període ric socialment i culturalment, ja que sorgiren noves associacions polítiques i culturals que durant l’etapa de la Dictadura de Primo de Rivera s’havien vist obligades a viure en la clandestinitat. Així mateix també sorgiren setmanaris locals tant d’esquerres com de dretes, que no foren més que un reflex de la politització que hi hagué durant el període de la República. A partir d'aquestes publicacions es poden seguir pas a pas els debats entre dretes i esquerres. Per altra banda el llibre també té interès per la història del republicanisme mallorquí de caire regionalista. A Felanitx hi hagué un important nucli, amb el batle Oliver al capdavant, que defensà la catalanitat de Mallorca, una línia dins el republicanisme que florí en força a finals del segle XIX de la mà de republicans històrics com Lluís Martí o Benet Pons Fàbregues.

Tanca el llibre una selecció de fotografies, la majoria inèdites, que el propi autor va anar recollint de diferents famílies felanitxeres. En aquesta selecció es fa palesa l'evolució que patí la societat entre l'època de la República i la victòria dels feixismes a Europa.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.