Setmanari d'informació local - 138 anys

‘Pep Gonella’ ja té cara

10484
Pep Zaforteza és 'Pep Gonella'. | Vilaweb

El gran misteri del ‘gonellisme’ ha estat desvetllat. IB3 ha revelat la identitat de ‘Pep Gonella’ de l’històric pseudònim anticatalanista. Es tracta de  del misser Pep Zaforteza, que ha confessat que va ser ell qui va escriure els articles que se signaven amb aquest nom i que van provocar una enorme polèmica fa 45 anys.

El 30 de juny del 1972 el Diario de Mallorca va publicar una la carta-manifest d’un tal Pep Gonella, primera d’una enfilada de cartes que encetà una polèmica entorn del model de llengua que segons l’autor havia de prevaldre.

Gonellisme

En realitat Gonella mai no va abonar la teoria que català i mallorquí fossin llengües diferents però el ‘gonellisme’ es va caracteritzar de seguida per la seva agressivitat cap al catalanisme.

Zaforteza va ser senador de la UCD, president de Sa Nostra, marmessor de Llorenç Villalonga i president del consell d’administració del Diario de Mallorca als anys setanta.

Tal com ha explicat Bartomeu Mestre, les cartes delataven l’intent de secessió contra la unitat de la llengua i una crítica contra l’Obra Cultural Balear. «Es va dir que el pseudònim encobria Lluís Ripoll, però ell ho negà i Moll li va acceptar. Una anàlisi més acurada dels escrits apunta cap a una possible acció conjunta de tres noms ben relacionats. El primer seria Antonio Alemany, director del diari que publicà les cartes. El segon seria Josep Zaforteza, President d’Editora Balear (titular del Diario de Mallorca) i avui de la Fundació Jaume III. El tercer seria Llorenç Villalonga. Tots els arguments i els referents que fa servir ‘Pep Gonella’ coincideixen de ple amb els desbarats exhibits per Villalonga en els articles anticatalanistes. Les rèpliques raonades, sobretot les de Francesc de B. Moll». 

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.