Setmanari d'informació local - 139 anys

L’IEC publica el primer diccionari català de numismàtica, obra de Miquel Crusafont

10710
Conferència de Miquel Crusafont.

El Glossari català de numismàtica és «un llibre dual que constitueix una atractiva galàxia de coneixements on s’interrelaciona un ric lèxic numismàtic amb les poblacions urbanes emissores de moneda i que esdevé una eina de consulta bàsica». Així ho ha afirmat Immaculada Socias, professora emèrita de la Universitat de Barcelona, en el pròleg de l’obra de Miquel Crusafont, Glossari català de numismàtica, que acaba de publicar la Societat Catalana de Numismàtica (SCEN), filial de Institut d’Estudis Catalans.

Així, es tracta del primer diccionari català de numismàtica, tot i que, segons han informat des de l’IEC «va més enllà de ser un simple repertori de paraules sobre l’estudi de la moneda amb les definicions respectives, atès que proporciona informació complementària que pot ser especialment útil per als numismàtics».

El llibre de Crusafont conté, d’una banda, sis-centes cinquanta entrades, una per cada moneda, i cadascuna està contextualitzada històricament i relacionada amb fonts documentals primàries de l’època en què va ser encunyada. També inclou unes altres tres mil entrades que aporten dades sobre les poblacions emissores de l’antiga Corona catalanoaragonesa i dels Països Catalans (incloent-hi països i sobirans), artistes i gravadors, mestres de seca, tresors i troballes monetàries.

El text està il·lustrat i s’hi han inclòs alguns elements de cartografia, com el complex mosaic de l’Occitània catalana. El llibre de Crusafont abasta tres grans grups temàtics: el lèxic numismàtic, és a dir, les paraules específiques de l’ofici de la monederia i el vocabulari necessari per a l’estudi i la interpretació de la història de la moneda i la medalla; la història monetària de les poblacions catalanes (els municipis que van encunyar o editar en algun moment monedes, bitllets, gitons o medalles, i quin tipus de peces van emetre), i, finalment, temes complementaris de la història de la moneda (actors en la fabricació i el gravat), i institucions que han treballat o treballen en aquesta especialitat. A més, el text està il·lustrat i fa referència a poblacions o centres urbans de l’antiga Corona catalanoaragonesa i dels Països Catalans.

Miquel Crusafont, un referent en numismàtica

Doctor en història per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i doctor enginyer industrial superior per l’Escola Tècnica Superior d’Enginyers Industrials de Barcelona, Miquel Crusafont i Sabater (Sabadell, 1942) ha rebut recentment la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya. Especialista en numismàtica medieval catalana, és considerat un dels numismàtics més importants del país. Crusafont és autor de més de tres-cents articles i de dinou llibres en el camp de la numismàtica, entre els quals destaquen Història de la moneda de la Guerra dels Segadors (Primera República Catalana), 1640-1652 (2001) i Catàleg general de la moneda catalana (2009). També és el director d’Acta Numismàtica, la revista de la SCEN, filial de l’IEC que presideix des del 1996.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.