Setmanari d'informació local - 138 anys

L'OCB Manacor i l'ASM fan costat als vocals que han renunciat per la castellanització de les proves

10884

Després de la polèmica sorgida arran de l'acord entre la Conselleria d’Educació i Universitat i la Universitat en què les proves d'accés a la UIB es facilitaran en castellà a qui ho demani, quatre vocals del tribunal de selectivitat han renunciat a exercir les seves funcions perquè segons diuen «la UIB (Llorenç Huguet) i la Conselleria (Martí March del PSOE) s'han doblegat a les pressions del govern de Rajoy i de Ciudadanos» per canviar els criteris lingüístics.

Arran d'aquesta situació, diverses entitats han trobat necessari mostrar el seu «suport a aquests quatre vocals de la selectivitat que han renunciat per la imposició proves en castellà».

Des de l'Assemblea Sobiranista de Mallorca «consideram una reculada històrica i un escarni que la Conselleria d'Educació i el rectorat de la UIB acalin el cap arran de les exigències del partit espanyolista i antimallorquí "Ciudadanos", minoritari al nostre Parlament, i feim una crida d'alerta davant l'escàs interès del l'actual Govern balear per la protecció i la promoció de la llengua pròpia dels mallorquins».

Per això, l'ASM reclama una rectificació immediata a la Conselleria i la UIB pel que fa a les instruccions de les proves de selectivitat i exigeixen al Govern mesures tangibles i visibles de suport al català, tant en l'àmbit educatiu com en el social i comunicatiu, durant el que queda de legislatura.

A més, des de l'Obra Cultural de Manacor se solidaritza amb els quatre vocals del tribunal de selectivitat que han renunciat «perquè la UIB i el Govern s’han sotmès a les pressions del govern espanyol i del partit ultranacionalista Ciudadanos».

Segons afirma l'OCB de Manacor, açò ha estat una «irresponsable maniobra d’introduir manyosament, sense fer renou, l’espanyol en els exàmens de selectivitat, el rector de la UIB i el conseller d’Educació fan recular dècades enrere la llengua pròpia de la Universitat i de les Illes Balears perquè la fan prescindible». Per tant, exigeixen la continuïtat del consens en l’aplicació de l’article 4 dels estatuts de la UIB, que estableix ben clar que “La llengua catalana, pròpia de la UIB, té, juntament amb la castellana, caràcter de llengua oficial, i tots els membres de la Universitat tenen el dret d’utilitzar-la. La Universitat fomentarà i normalitzarà l’ús del català en l’àmbit de les seves competències”. «Aquests estatuts, com recorden els 4 vocals que no se sotmeten als dictats novaplantistes de Madrid, han regit la vida acadèmica a la UIB del 1985 ençà sense cap problema».

Per aquest motiu, l’Obra Cultural Balear de Manacor exigeix la marxa enrere d’aquest «sorprenent cop pegat a la UIB i, de rebot, al nostre sistema educatiu» i exigeix, en conseqüència, «el restabliment immediat de l’ús normal del nostre idioma a les proves de selectivitat que ha tengut lloc del 1985 ençà sense cap problema».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.