Setmanari d'informació local - 138 anys

Quines són les drogues que més es consumeixen a les Balears?

11164

L'alcohol, el tabac i el cànnabis són les tres substàncies amb més prevalença de consum a les Balears, tal com recorda la Direcció General de Salut Pública i Participació a través del Pla d'Addiccions i Drogodependències de les Balears (Padib).

Salut Pública i Participació aprofita el Dia internacional de la Lluita contra l'Ús Indegut i el Tràfic Il·lícit de Drogues per fer una crida social i empresarial sobre la importància de prendre mesures i realitzar actuacions contundents perquè els menors d'edat no tenguin accés a l'alcohol.

Així es desprèn dels resultats de les Balears a l'enquesta domiciliària (2015) del Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat sobre l'ús de drogues que recull informació de persones entre els 15 i els 64 anys de les Illes.

D'acord amb aquesta enquesta, el darrer any un 84,3 % ha begut alcohol, un 42,6 % ha consumit tabac i un 13,9 % cànnabis. Com a nota rellevant, es destaca que el consum d'hipnosedants, amb una prevalença del 9,3 %. A nivell general, la prevalença de consum és més alta en homes que en dones. Destaca la diferència de consum de cànnabis (18,5 % dels homes i 9,1 % de les dones). No obstant això, pel que fa als hipnosedants, la situació s'inverteix i la proporció de dones que consumeixen (13,9 %) supera la dels homes (5 %).

Campanya #NOSIGUISASE

En el cas concret de l'alcohol, el darrer any un 16,6 % dels enquestats de les Illes s'ha embriagat (amb més prevalença de consum per part dels menors de 34 anys) i un 6,2 % ha fet botellada (amb una marcada diferència en relació a la franja d'edat, un 16,1 % dels menors de 34 anys i un 0,8 % dels majors de 34 anys).

Davant l'abús del consum d'alcohol en les festes populars i la problemàtica que això genera, el Padib pretén conscienciar sobre la importància d'actuar de forma preventiva i responsable i de procurar disminuir situacions de risc, tant a la població en general com als representants de les administracions locals i la indústria.

Així, per segon any, el Padib ha posat en marxa la campanya #nosiguisase, adreçada a majors de 18 anys que consumeixin alcohol en espais de festa, amb l'objectiu de recordar-los la importància del consum responsable d'alcohol i què poden fer per reduir situacions de risc per a la salut.

Accions

Aquesta campanya, que es pot seguir per Facebook (informació i itineraris), s'acompanya amb taules informatives on, a més d'aportar informació i material gràfic, es realitzen diverses dinàmiques entre les quals destaca la realització de la prova orientativa d'alcoholèmia i l'assessorament en disminució de riscos.

Els missatges que la campanya #nosiguisase utilitza aquest any adverteixen que està prohibit vendre o donar alcohol a menors de 18 anys, que si beus alcohol no condueixis, cerca una alternativa, que sopis bé; no surtis amb l'estómac buit o que evitis l'alcohol si prens medicació, estàs embarassada o pateixes alguna malaltia.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.