Setmanari d'informació local - 138 anys

L'Impost del Turisme es dedicarà al patrimoni, la diversificació econòmica i el medi ambient

11433

La Comissió d'Impuls del Turisme Sostenible ha aprovat aquest dimarts el Pla Anual del 2017, dotat amb 64.687.938 euros i les prioritats dels quals són la rehabilitació de patrimoni històric i cultural, la diversificació econòmica, la protecció del medi ambient i la millora del cicle de l'aigua. Així ho ha explicat el vicepresident i conseller d'Innovació, Recerca i Turisme, Biel Barceló, qui ha destacat «l'ampli consens» entre les diferents entitats que formen la comissió, malgrat que la CAEB i Pimem s'han abstingut.

Per la seva banda, la consellera d'Hisenda i Administracions Públiques, Catalina Cladera, ha explicat que es preveu que durant l'any 2017 l'Agència Tributària de les Balears recapti amb l'impost uns 60.690.000 euros. A aquesta recaptació s'afegirà el romanent de la liquidació definitiva de l'Impost del Turisme Sostenible per al 2016, que ha estat de 3.997.938 euros.

«Vull fer valdre el tresor en recaptació i en el que es pot fer amb aquest fons, són recursos finalistes per combatre la petjada del turisme, millorar la terra i com a instrument de solidaritat entre turistes i residents», ha dit. «Des del Govern estam satisfets amb aquesta eina», ha afegit. Sobre la possibilitat d'augmentar la taxa de cara a l'any que ve, tots dos consellers han coincidit en la necessitat d'avaluar l'impacte que ha tengut l'impost durant aquest període i valorar aquesta opció.

Malgrat que segons ha recordat Barceló aquest impost no està destinat a projectes locals, l'Ajuntament de Palma, tal com es preveu en la Llei de Capitalitat, podran presentar projectes de caràcter municipal.

Novetats

Igualment, Barceló ha explicat que entre altres qüestions s'han introduït millores en el Pla, com és la incorporació d'un sistema objectiu de taules numèriques per a la seva valoració que permeti aplicar un sistema de puntuació que s'aplicarà sobre la memòria explicativa (en un 65 per cent) i per fórmula (en un 35 per cent).

A més, el plenari de la Comissió ha aprovat també autoritzar a l'Agència de Turisme de les Illes Balears (ATB) la gestió del Fons d'Impuls del Turisme Sostenible, és a dir, que l'ATB durà a terme l'avaluació, el seguiment i la informació de l'execució dels projectes aprovats.

El Consell de Govern del divendres durà a aprovació el Pla Anual que es publicaria en el BOIB el dissabte dia 8. A partir de la seva publicació, les diferents administracions públiques i les entitats que integren la Comissió podran presentar projectes fins al dia 4 d'agost.

La Comissió d'Impuls del Turisme Sostenible està formada pel Govern, representants dels consells insulars, ajuntaments, sindicats, patronal, la Universitat i altres entitats socials, culturals i mediambientals, com el GOB o ARCA.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.