Setmanari d'informació local - 138 anys

Les Balears aproven la Llei de Benestar animal que regula les corregudes de toros

12087

El Parlament ha aprovat aquest dilluns en ple extraordinari la Llei de regulació de les corregudes de toros i protecció dels animals de les Balears, que prohibeix la mort de l'animal durant l'espectacle i imposa restriccions al 'Correbou' de Fornalutx. La denominada Llei de 'Toros a la balear', sense sang ni mort, neix amb un avís d'inconstitucionalitat per part de l’Estat espanyol i ha comptat amb els vots a favor de tots els patits del Pacte (MÉS, Podem, PSIB), els vots en contra del PP i Ciudadanos i el suport parcial a algunes de les esmenes per part d’El PI.

Es tracta d'una norma que estableix diverses restriccions en les corregudes de toros, com la prohibició de ferir als animals de cap manera, i per tant, de l'ús de banderilles; de la venda d'alcohol o de l'entrada de menors de 18 anys, a més de limitar el temps a 10 minuts per toro amb un màxim de mitja hora en total. Així mateix, s'estableixen més controls sanitaris i de dopatge per a professionals i animals i aquests
darrers no podran estar en els compartiments a les fosques on se'ls tanca abans de la correguda i hauran d'estar 48 hores en el corral, des d'on hauran d'anar, directament, a la plaça.

En un altre sentit, les festes amb cavalls de Menorca no es veuran afectades per aquesta llei que inclou la diferència entre
«animals domesticats i salvatges». Per tant, esdeveniments com a concursos o exhibicions  es podran seguir realitzant.

Intervencions dels grups parlamentaris
Des de Podem, el diputat Carlos Saura ha censurat el «centralisme de l'Estat espanyol» per l'avís d'inconstitucionalitat, i ha recomanat al PP que faci cas a les associacions i col·lectius animalistes «que donen suport a aquesta llei».

Per part de MÉS per Mallorca, la diputada Margalida Capellà ha assenyalat que es deixa clar que els animals no han de sofrir ni morir a les festes o espectacles. «El que vulgui jugar amb un animal que usi un peluix», ha asseverat.

Per la seva banda, el parlamentari del PSIB Damià Borràs ha defensat que la regulació vetlla «pel benestar animal» i evita el sofriment, la tortura i la mort del toro.

El portaveu de Ciudadanos, Xavier Pericay, ha constatat que es tracta d'una llei «inservible». «Igual que ha passat amb la llei que regula el llogui turístic, aquesta normativa tampoc es podrà aplicar», ha afirmat. «Els agradi o no, xoca amb el marc legal», ha remarcat sobre aquest tema en relació a l'avís d'inconstitucionalitat de l’Estat espanyol.

Per la seva banda, el diputat del PP, Miquel Jerez ha explicat que la seva defensa a la tauromàquia neix d'una «memòria taurina que no es pot negar i en defensa de totes les entitats que viuen de la tauromàquia».

Jerez creu que la nova llei de regulació «no s'arribarà a aplicar» perquè la tauromàquia està protegida per una norma de rang superior com és la 18/2013 que recull la protecció de la tauromàquia com a patrimoni cultural de tots els espanyols pel que «el Govern espanyol la recorrerà davant el Tribunal Constitucional i acabarà suspesa i no s'aplicarà», ha remarcat.

El ‘Correubou’ de Fornalutx
Tot i que al principi Podem i MÉS pretenien prohibir la festa del 'Correbou', finalment sí que es permetrà amb certes restriccions. S'han introduït limitacions perquè l'animal no sofreixi, gràcies a l'acord aconseguit amb el mateix Ajuntament de Fornalutx. D'aquesta manera, els animals no podran ser maltractats durant l'espectacle, hauran de sotmetre's a controls veterinaris, i no podran ser sacrificats després del festeig.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.