Setmanari d'informació local - 138 anys

L'STEI denuncia que el Govern i l'IB-Salut no aposten per la normalització del català a la sanitat pública

12333

L'STEI ha comunicat aquest dimarts que amb l’anunci públic del director general del Servei de Salut de les Illes Balears, Juli Fuster, d'«eximir del coneixement de la llengua pròpia de les Illes els metges i metgesses i infermers i infermeres per a l’accés a l’ocupació pública de la propera convocatòria selectiva, es fa evident que el procés de normalització lingüística en aquest àmbit públic no ha avançat en els més de 30 anys que duim de normativa al respecte».

Per a l'organització sindical, el procés de normalització lingüística del català en aquest àmbit no ha avançat «pel desinterès dels governs de torn que hi ha hagut al llarg d’aquest període de més de 30 anys, que també han comptat amb la connivència de tots els sindicats presents a la Mesa Negociadora de Sanitat». Així, expliquen que un sindicat com CCOO ha manifestat que volia que l’exempció del català «també es fes extensiva a la categoria d’auxiliars d’infermeria».

«Hem de tenir en compte que aquestes convocatòries selectives ja permetran l’estabilitat dels professionals de la sanitat pública perquè s’hi presentaran els estatutaris que ara són interins, que estan exercint a la sanitat pública de les Illes Balears i que, per tant, ja podrien haver-se capacitat amb el coneixement de la llengua pròpia de les Illes, el català. Però la realitat és que ens trobam amb molt d’aquest personal interí que ni parla ni entén el català, perquè han rebut els imputs de l’administració i dels sindicats de la Mesa Sectorial que no els fa falta per exercir», apunta Miquel Gelabert.

El govern i l’Ib-Salut fan de l’excepció, que recull la Llei 4/2016 de mesures de capacitació lingüística a l’àmbit de la Funció Pública, norma general per a algunes especialitats sanitàries. Aquesta llei, que va entrar en vigor dia 13 d’abril de 2016, ja va establir una moratòria pel personal estatutari sanitari que l’eximia d’acreditar el coneixement de la llengua catalana per als processos selectius convocats abans de l’1 de juny del 2017. Aquesta moratòria, per tant, ja ha acabat però s’està tramitant un reglament a l’àmbit sanitari que contempla una segona moratòria de dos anys més d’exempció del coneixement del català al personal estatutari sanitari.

Des de STEI Intersindical demanen a l’administració i als propis professionals de la sanitat que del que hauria de ser normalitat en matèria lingüística «no en facin menyspreu i animadversió, perquè el personal empleat públic de les Illes Balears, de qualsevol administració i sector, ha d’atendre amb la mateixa garantia de qualitat tant als ciutadans que s’adrecin als serveis públics en català com en castellà»

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.