Setmanari d'informació local - 138 anys

Comença la instal·lació de la línia d'alta tensió Llucmajor-Cala Blava

12447

La plataforma ciutadana Alta Tensió Llucmajor ha denunciat aquest dijous l'inici de la instal·lació de la línia d'alta tensió a la Marina de Llucmajor. Segons expliquen, han començat l'execució «en ple estiu, quan tothom és de vacances i menys ressò mediàtic tenen les seves accions».

«Encara que la competència del transport elèctric és del Govern Central, el Govern Balear és el que dóna les autoritzacions per dur-ho endavant. El que no és massa raonable és que ni el Govern anterior ni l'actual es prenguessin en serio la proposta avalada pel Col·legi d'enginyers industrials de les illes Balears d'utilitzar la infraestructura existent, una línia d'alta tensió de 66kV que Gesa-Endesa va instal·lar per fer la mateixa funció que faran les dues línies projectades per REE i que ara s'infrautilitza com a una línia de 15kv i només dóna electricitat a cinc abonats», han comunicat.

A més, expliquen que la utilització d'aquesta línia salvaria la Marina de Llucmajor de la instal·lació de 110 torres d'uns 40 metres, «però cap dels nostres representants polítics ha lluitat perquè aquesta opció sigui una realitat».

Plataformes de denúncia

El GOB fa anys que demana que tota la Marina de Llucmajor sigui declarada zona ZEPA. La plataforma ciutadana Alta Tensió a Llucmajor va posar moltes esperances en aquesta reivindicació, ja que hauria permès que en virtut de la importància d'aquest espai natural per a la milana, espècie afectada per la problemàtica de la col·lisió a esteses elèctriques, fos revisada la documentació d'avaluació d'impacte ambiental, aprovada inexplicablement pel darrer Govern del PP, de les dues noves línies elèctriques d'alta tensió projectades a la zona de la Marina de Llucmajor i avaluats els seus possibles efectes sobre la població de milana.

Des de la Plataforma expliquen que finalment aquesta reivindicació va ser escoltada per l'actual Govern però la nova ampliació de la conselleria de Medi Ambient va excloure la major part de les infraestructures energètiques que amenacen la Marina de Llucmajor. Només un petit tros de la línia Cala Blava-Arenal es va veure afectada per la nova ampliació.

«Tant el GOB com Terraferida varen presentar suggeriments per demanar que s'ampliï encara més l'ampliació de la Zepa Cap Enderrocat-Cap Blanc de la Marina de Llucmajor proposada per la Direcció General de Medi Ambient i Biodiversitat. Les dues organitzacions ecologistes opinen que, tenint en compte el criteri que va utilitzar la conselleria per delimitar la zona ZEPA de la Marina de Llucmajor (s'ha establit tenint en compte els llocs de nidificació de la milana i la freqüentació de l'àguila cuabarrada o de Bonelli), l'ampliació és insuficient i incongruent».

La Plataforma, com el GOB i Terraferida, espera que s’obri el termini per presentar al·legacions a la nova ampliació de la ZEPA Cap Enderrocat-Cap Blanc de la Marina de Llucmajor i demanar una nova avaluació d’impacte ambiental de la línia Cala Blava-Arenal.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.