Setmanari d'informació local - 138 anys

El Servei d'Atenció psicològica per a fills i filles de víctimes de violència de gènere va atendre a 385 persones

En tots els casos s'ha complit l'objectiu que es marcàl'àrea d'atendre a les víctimes i als seus fills en un termini no superior a 15dies

12889

La directora general de l'àrea d'Igualtat i Drets Cívics de l'Ajuntament de Palma, Lucía Segura, ha presentat aquest divendres la memòria 2016 del Programa municipal d'Atenció psicològica per a fills i filles de víctimes de violència de gènere(SAIVG).

Segura ha explicat la importància d'aquest servei municipal. «Els nins i nines també són víctimes de la violència de gènere. Veure, escoltar i sentir el maltractament que alguns homes fan sobre les dones causa greus conseqüències físiques i psicològiques com faltes de son, por, tristesa absoluta, ansietat greu i falta de fam», ha explicat.

El SAIVG està adreçat a nins i nines d'entre 4 i 18 anys i té com objectiu ajudar als menors a identificar models materns i paterns positius que permetin construir noves formes de relació, evitant el cicle repetitiu de la violència, afavorint nous models i patrons de relació basats en la no violència i en el foment de la igualtat.

Durant l'any 2016 hi va haver un total de 182 expedients nous al servei i es varen atendre a 385 persones de les quals 180 eren mares i 205 eren nins o nines. Segura ha explicat que l'equip lligat a aquest servei està integrat per una coordinadora, uns psicòloga, un psicòleg infantil i una educadora social.

Pel que fa als perfils de les dones ateses pel SAIVG la directora general d'Igualtat i Drets Cívics ha explicat que «La violència de gènere no està acotada a edat, nacionalitat o a estudis sinó que es dona a perfils molt amplis». En aquest sentit, les dades de 2016 de dones ateses constaten que el grup majoritari pel que fa a l'edat és de 30 a 34 anys. Així mateix de les dades es desprèn que un 70% de les dones no convivien amb l'agressor i un 18% sí ho feien. Pel que fa al tipus de maltractament, aquest és majoritàriament psicològic o emocional (96%), físic (75%), social (32%), econòmic (21%) i sexual (11%). Respecte al perfil de les filles i fills atesos el 62% tenien entre 6 i 11 anys i el 20% entre 12 i 15 anys. Un 11% tenien entre 4 i 5 anys;un 4% entre 16 i 17 anys i un 3% 18 anys.

Segura ha explicat que aquest servei conta d'una fase d'entrada (el 21% de les dones hi accediren de forma directe mentre que el 79% ho feren derivades per altres serveis), una fase d'acollida i avaluació inicial i una fase d'intervenció en la que es fa un treball grupal i interfamiliar i un treball individual. La darrera fase és la fase d'avaluació i tancament. En aquest sentit, en total es tancaren l'any 2016un total de 94 expedients, el que suposa un 36% del total. Segura ha explicat que tot i que estan «satisfetes» amb aquesta dada la intenció de l'àrea és continuar fent feina perquè aquest percentatge pugi «de manera exponencial».«Entenem que és normal perquè la violència de gènere és un tema molt complex que fa que a vegades, per qüestions personals, per canvi de domicili i per la proximitat de la xarxa familiar, les famílies trien apropar-se a altres recursos», ha dit Lucía Segura.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.